Sokoldalú, könnyen telepíthető és biztonságos: így válasszunk villanybojlert!

2018. május 02. 12:22 - Kontent

Gáz vagy villany? A melegvíz-termelő berendezés kiválasztásakor valószínűleg sokakban felmerül a dilemma. Mint oly sok döntésnél, itt is mindkét oldalnak megvannak a maga pro és kontra érvei. Mivel egy család életében a melegvíz-termelő berendezés kiválasztása komoly és hosszú távú, továbbá mindennapi kényelmet is igencsak meghatározó beruházás, ezért érdemes úgy meghozni az ezzel kapcsolatos döntésünket, hogy minden szükséges információ a birtokunkban van – ehhez ad segítséget cikkünk!

shutterstock_605459942.jpg

Először is vizsgáljuk meg, hogyan is működik egy villanybojler! A manapság legelterjedtebb elektromos használati melegvíz-tárolók esetében egy hőszigetelt, kezelt belső felületű tárolóban levő elektromos fűtőbetét gondoskodik a benne tárolt víz felmelegítéséről, egy termosztát, vagy valamiféle vezérlés által beállított hőmérsékletre. A tárolók nagy előnye, hogy gyorsan, és egyszerűen telepíthetőek, továbbá nincs a helységben frisslevegő-igényük, vagy keletkező égéstermék, ami az esetleges szén-monoxid-mérgezést okozhatná. A tároló maga hőszigetelt, és korróziónak ellenálló, de megfelelő szilárdsággal bíró anyagból készül (pl. rozsdamentes acél, réz, horganyzott, vagy zománcozott belső felületű acél), de az alapanyagok között előfordul műanyag vagy üvegszál erősítésű műanyag is.

A tárolótestet szigetelés veszi körül, csökkentve az abban lévő víz hőleadását a környezet felé, így biztosítva a gazdaságos működést. A bojler felfűtése minden esetben közel azonos energiával oldható meg, a jelentős különbség a szigetelés vastagságában és minőségében mutatkozik meg, hiszen minél jobb minőségű a szigetelés a tároló körül, az annál lassabban hűl le, és annál kevesebb idő múlva kell utána melegíteni. Magát a tárolót elektromos fűtőbetét melegíti fel, amit egy termosztát, vagy (a modernebb berendezésekben) egy kis vezérlőpanel segítségével állíthatunk be. 

opro-turbo-ambiance.jpg

A biztonságos működéshez szükséges továbbá egy biztonsági szelep is, ami a tároló felfűtésekor táguló víz beállított érték feletti nyomását hivatott leengedni a rendszerből, így akadályozva meg a túlnyomásból keletkező problémákat, károkat.

A működés alapelveinek tisztázása után vizsgáljuk meg, mikor érdemes villanybojler mellett dönteni! A villanybojler jó választás lehet szakaszos üzemű irodákba, nyaralókba, de megújuló energiát hasznosító (napelem) házakba is, továbbá olyan épületekbe, amelyek kémény és gáz oldalról nehezen tervezhetők. Szóba jöhet esetleg költségesen kialakítható lakásokba (ERP),  ahol az elektromos hálózat ezt lehetővé teszi – itt érdemes magát a társasház gerincvezetékét is megvizsgálni. Kijelenthetjük, hogy ma már a piacon elég sokoldalú és könnyen telepíthető, a felhasználói szokásokhoz igazodó berendezések érhetők el.

A következőkben tekintsük át, hogy milyen típusokból választhatunk! A villanybojlerek elég sokféle megközelítés alapján kategorizálhatók, hiszen azok különféle elhelyezésűek lehetnek (álló, fali, alsó, felső, vagy éppen függőleges, vízszintes elhelyezésű is lehet), de mind méret, mind teljesítmény, vagy éppen vezérlés oldalról is vannak külön kategóriák.

A mai gyakorlatban az alap, hengeres, mechanikus termosztátos rendszerek után a szögletes, jellemzően valamiféle kijelzővel szerelt, digitális vezérlésű tárolók kezdenek egyre nagyobb teret kapni, nem csak esztétikus kinézetük, kezelhetőségük, de kedvező energiafelhasználásuk miatt is.

atlantic_vertigo_steatite_100mp080f220_2_ec_2250w_images_1775922765.jpg

Ezek a berendezések többféle funkcióval, időprogrammal vagy éppen öntanuló vezérléssel, fogyasztói szokásoknak megfelelő vízmelegítés mellett tudnak komfortosabb és energiatudatosabb melegvíz-ellátást biztosítani.

Ezek a mai szóval SMART tárolók már rendelkeznek további technikai újításokkal: ez lehet egy jobb minőségű belső felületkezelés, alacsonyabb hőmérsékletű, nagyobb felületű, ezáltal kevésbé vízkövesedő fűtőelem, esetleg ebből már dupla tárolónként egy-egy darab, vagy éppen egy azonnali melegvíz-előállítási program, ami gyors felfűtés mellett ad meleg vizet.

Elektromos oldalról a villanybojlerek bekötése, üzemeltetése villanyszerelőt igényel, hiszen nagyobb elektromos fogyasztóként a vezetékezés szakértelmet kíván, illetve érdemes a rendszert megfelelő védelemmel ellátni (EPH, áram-védőkapcsoló), de akár az elektrokémiai leválasztó is ezen eszközök közé sorolandó.

lineo-ambiance.jpg

A használati melegvíz-tároló karbantartásának egyik legalapvetőbb eleme az anódcsere és a vízkő eltávolítása, aminek elmulasztása komoly problémát tud okozni. A fűtőelemre rakódott vízkő ugyanis szigeteli azt, jelentősen rontva a hatékonyságát, energiát pazarolva. Az anód feladata a belső felület védelme, aminek hiányában a tároló elkezd korrodálni, ami idővel annak kilyukadásához vezet, idő előtt menthetetlenné téve azt.

A karbantartás jellemzően 1-2 óra alatt megvan: ennek során a tárolóból a vizet leengedve, azt szétszerelve a vízkövet el kell távolítani, az anódot ellenőrizni, szükség szerint cserélni, a tömítéseket, elektromos csatlakozásokat ellenőrizni, majd összeszerelés után ismét üzembe lehet helyezni a készüléket. A karbantartott készülékek gazdaságosabban és hosszabb távon lesznek használhatóak, így arra busásan megéri pénzt és időt fordítani!

Képek: Gépész  2, 3, 4 és Shutterstock

27 komment
Címkék: bojler gépész

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5413873704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.03. 12:32:40

"A mai gyakorlatban az alap, hengeres, mechanikus termosztátos rendszerek után a szögletes, jellemzően valamiféle kijelzővel szerelt, digitális vezérlésű tárolók kezdenek egyre nagyobb teret kapni, nem csak esztétikus kinézetük, kezelhetőségük, de kedvező energiafelhasználásuk miatt is."

Szívesen olvasnék többet arról, miért is kedvezőbb energiafelhasználás szempontjából a szögletes kialakítás a hengeresnél.

"érdemes a rendszert megfelelő védelemmel ellátni (EPH, áram-védőkapcsoló),"

Egy laikus olvasónak szerinted mennyit mond az, hogy EPH? Én tudom, mi az, de én nem is vagyok laikus a témában.

"A fűtőelemre rakódott vízkő ugyanis szigeteli azt, jelentősen rontva a hatékonyságát, energiát pazarolva."

Ősrégi tévhit, nem kellene ismételgetni. Valaki elkezdte terjeszteni, s azóta mindenki ezt szajkózza. A fűtőelemre lerakódott vízkő egészen más okból nemkívánatos, a hatásfokot szinte kimutathatatlan mértékben rontja.

Hock 2018.05.03. 14:36:57

A gáz kombi cirkókról is jó lenne olvasni meleg víz szempontjából.

prim 2018.05.03. 14:37:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: milyen szempontból nem kivánatos a vizkő??Én tényleg nem tudom! Mondjuk annyit tzdok róla ha sok a vizkőakkor a csökken a térfogat....

kvp 2018.05.03. 14:53:31

"milyen szempontból nem kivánatos a vizkő??"

A vizko szigetel. Nem fog tobbet fogyasztani, de lassabban melegiti fel a vizet. Egyebkent ha mar hatekonysag, akkor a kis puffer tartalyu, kvazi atfolyos melegitok jobbak, foleg ha van elottuk egy belteri hidegviztartaly is, azaz mar szobahomersekletrol melegitik fel a vizet, de csak pont annyit amennyi eppen kell. Egy ilyen rendszernel nem is nagyon kell okos vizmelegito, csak a kimeno vizhomersekletet kell jol beallitani a termosztaton, lehetoleg ugy, hogy ne is kelljen hozza hidegviz, igy pont csak anniyra meleg vizet csinal amennyire szuksegunk van. Egyszeru es olcso megoldas.

Tarolotartalyos vizmelegito igazabol akkor kell ha az elektromos rendszer nem tud akkora aramot leadni, hogy atfolyosan melegitsuk a vizet, tehat pl. 5 perc zuhanyzashoz 15 percig kell melegiteni a vizet. Alulmeretezett elektromos rendszerek eseten kell, ami sok regi epuletben vagy videken fontos. Itt viszont a tarolt melegviz hovesztesege miatt tenyleg lehet es erdemes trukkozni hogy mikor melegitsen elore vizet, mennyit es milyen hofokra, raadasul erdemes kevert modban hidegvizzel hasznalni, hogy egy zuhanyzasnal tovabb tartson. De mindez csak arrol szol, hogy az elektromos/gazos rendszer nem kepes valos idoben melegiteni.

ps: Gazos rendszernel kondenzacios a kazan, vegyesuzemben (futes/melegviz), kulso legbeszivoval az ami nyero es ekkor megint csak eleg a sima termosztat mind az elore meno futesi vizhofok mind a furdesi melegviz hofokanak beallitasara. A radiatorokra pedig termoszelep es nyitasra indulo szivattyu. Gyakorlatilag par elektromechanikus alkatresz es van egy okos (raadasul sporolos) futesi es melegviz rendszerunk, minimalis elektronika felhasznalasaval.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.05.03. 16:32:40

@kvp: Azért tárolósnál nem utolsó szempont a vezérelt áram, aminek az ára nagyjából a kétharmada a nappalinak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.03. 18:31:38

@kvp:

"A vizko szigetel."

Nem számottevő a szigetelő hatása.

"Nem fog tobbet fogyasztani, de lassabban melegiti fel a vizet."

A hővezetés igen kis mértékű romlása miatt picit megnőhet a fűtőszál ellenállása, ettől csökkenhet a teljesítmény, de ez nem számottevő mértékű.

@prim:

"milyen szempontból nem kivánatos a vizkő??"

A vízkő alatt fokozódik a fűtőbetét felületének a korróziója, ez a fő ok. Valóban igen kis mértékben romlik a hővezetés a fűtőszál és a víz között, de ez azért nem számít sokat, mert a termelődő hő egyszerűen nem tud máshová menni, mint a vízbe. A fűtőbetét a belső víztartályba van belecsavarva, tehát ami hő nem közvetlenül melegíti a vizet, az a fűtőbetét házán keresztül közvetve szintén a vizet fogja melegíteni. A hőveszteség növekedése elenyésző, mert a belső tartályra van szerelve a hőszigetelés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.03. 18:39:01

@kvp:

"Itt viszont a tarolt melegviz hovesztesege miatt tenyleg lehet es erdemes trukkozni hogy mikor melegitsen elore vizet, mennyit es milyen hofokra, raadasul erdemes kevert modban hidegvizzel hasznalni, hogy egy zuhanyzasnal tovabb tartson."

Ezzel nem értek egyet. Érdemes minél alacsonyabb hőméréskletet beállítani a tárolós boileren, mert akkor kisebb a hőveszteség. Nálunk 40 fokra van beállítva a villanyboiler, ehhez már nem kell hideg vizet keverni, vagyis nem kell sem termosztatikus keverőszelep, ami nem olcsó, de a keverőcsappal sem kell tökölni. Mert hát amíg a keverőcsapon beállítod a szükséges hidegvíz arányát, azalatt elég sok melegvíz elfolyik fölöslegesen.

Az átfolyós melegítők egyik nagy hátránya épp az, hogy amikor megnyitod a csapot, először hideg víz jön, aztán forró (a már a melegítő csövében lévő langyos vizet melegíti túl), és csak pár másodperc múlva áll be a kívánt vízhőmérséklet. Addig viszont könnyen leforrázhatod magad. Ugyanez a veszély fennáll akkor is, ha forróra állítod be a tárolós boilert, mert a termosztatikus keverőszelep nem tudja követni a gyors hőmérséklet-változásokat.

MCMLIX 2018.05.03. 19:41:58

Elektromos árammal vizet melegíteni ugyan a legkényelmesebb, de egyben a legdrágább is.
Fajlagos bruttó energiaárak (2018. április) 1kWh-ra:
lakossági áram: 37,50Ft, éjszakai áram: 23,50Ft, PB gáz: 30Ft, földgáz: 10,50Ft, szén: 10Ft, tűzifa: 6-8Ft.
Villanybojler alapvetően ott javasolt, ahol nincs nagy melegvízigény.
Ahol sokszor sok melegvízre van szükség, ott inkább az átfolyós (föld-)gázbojler a gazdaságos.

Wildhunt 2018.05.03. 21:31:45

A tárolós bojlernek összesen 1 előnye van, ami miatt én is olyat használok: folyamatosan azonos hőfokú víz jön a zuhanyzóból. Átfolyósból még nem találkoztam sem villany-, sem gázüzeműből olyannal, ahol nem kellett volna zuhanyzás közben a csapot állítgatni. Vagy persze ha anppal napkollektorral termelsz melegvizet, amit éjszakai árammal tartasz megfelelő hőfokon. Ahol a bekerülési költségekből min. 10 évig vizet melegítenél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.03. 22:44:03

@Wildhunt:

Nálam napelemmel lesz megtámogatva a villanyboiler. Nem visszatáplálás, hanem közvetlen fűtés, épp csak annyi, hogy ne termeljen fölöslegesen, mert az visszatáplálás híján elvész.

Mivel ehhez nem kell inverter, nem kell engedélyezés meg egyebek, 5-6 év alatt már behozza az árát. Cserében csak rásegítésről lehet szó, de ez a legtöbb napkollektoros megoldásra is igaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.03. 22:55:19

@MCMLIX:

"éjszakai áram: 23,50Ft, ... földgáz: 10,50Ft"

Ha figyelembe veszed az átfolyós gázboiler hatásfokát is (persze csak ha azt használnak), akkor már nem is annyival drágább a villanyboiler. Legyen 60% a hatásfok (fűtőértékre számolva, nem égéshőre), akkor a 10.50 Ft máris 17.50 Ft lesz.

Persze ha a tárolós villanyboiler hőveszteségét is figyelembe veszed (ez ugye a használattól is erősen függ, nehezen lehet pontosan kiszámolni), akkor kb. vissza- vagy akár túlbillen a mérleg. :D Nálunk jelenleg egy régebbi 80 literes boiler van, ennek napi kb. 1.5-2kWh lehet a vesztesége, ami nem kevés. A boiler havi kb. 120-130kWh-t fogyaszt, ennek kb. a fele lehet a veszteség. Vagyis a felhasznált villamos energia fele veszendőbe megy, azaz a gyakorlatban az üzemeltetés során 1 HASZNOS kWh 46 Ft körüli összegbe kerül.

Mindegy, nekem megér annyit, hogy nem forráz le a víz, mint egy átfolyósnál.

MCMLIX 2018.05.04. 08:45:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A hatásfokot csak rövidség végett nem részleteztem, egyébként sem változtat a lényegen.
Villamos művek ágazaton végeztem, így nagyon jól tudom, hogy "gőzgépeken" állítjuk elő
a villamos energiát, szépen látszik is a hatásfok az áram és a földgáz árát összevetve. (3:1)
Ezért írtam, hogy nem gazdaságos vizet melegíteni árammal. De azt is írtam, hogy a legkényelmesebb.
59 év alatt egyetlen egyszer sem forrázott le az átfolyós gázbojler, beállítás és karbantartás kérdése.
A vízhőfokot sem kell közben állítgatni, elég az elején. A tárolósnál max 1 zuhanyzásig azonos a hőfok,
utána viszont egyre hidegebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.04. 10:31:15

@MCMLIX:

Na jó. kifejezetten engem sem forrázott még le átfolyós gázboiler, de volt, hogy közel jártam hozzá. Főleg olyankor, amikor a még a csőkígyóban lévő meleg vízet melegítette újra a kigyulladó láng.

A hőfokot viszont évszakonként kellett állítgatni a bejövő víz hőmérsékletétől függően. Lehet, ez konstrukciós hiba volt, FÉG boiler.

"A tárolósnál max 1 zuhanyzásig azonos a hőfok,
utána viszont egyre hidegebb."

Ez igaz, nálunk szerencsére ez nem probléma, engem nem zavar, ha közben pár fokot hűl a víz. Jól elhelyezett termosztatikus keverőszeleppel ez is jórészt kikerülhető, de akkor a veszteség fog nőni, mert forróbbra kell állítani a vízhőmérsékletet.

Én mindenesetre soha többet nem akarok átfolyósat, főleg nem gázosat, mondjuk itt nincs is gáz a házban, bevezettetni meg nem akarjuk, mert klímával fűtünk. :)

KissGecihuszár 2018.05.05. 12:58:00

Tessen már szíves elmagyarázni, miért nem foglalkozik szinte senki Hazánkban a villany ÁTFOLYÓS bojlerrel, azaz pl a Stiebel Eltron, vagy az AEG kb 300x600x150 mm-es kiterjedésű, 18,21,24KW-os teljesítményű, 3 fázisról üzemeltethető, kompakt vízmelegítő alkalmatosságaival, melyek csak akkor fogyasztanak áramot, amikor megnyitjuk a meleg víz csapját?? Ja, hogy 400V és min 25A (21KW-os, 24KW-nál már 32A-es biztit kér) kell hozzá fázisonként. És?? Elárulom, ezek is üzemeltethetőek vezérelt árammal, tehát ha vki igényel 3x32A full time (normál) mérőt, mellé 2 in 1 -ban jár ugyanennyi vezéreltben is!! A Németek szinte mindenhol csak ezeket használják, ott nagyon kevés helyen van nagy hengeres forróvíz tároló és földgáz még kevesebb helyen van bevezetve és köszönik, de jól elvannak nélküle...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.05. 17:30:05

@KissGecihuszár:

Azt is elárulhatnád, mennyit kell fizetni az áramszolgáltatónak a 3*32 amperért. Csak mert 1*32 A fölött amperenként nem csekély ún. hálózatfejlesztési sarcot kell kipengetni.

Mellesleg vezérelt árammal átfolyós nem üzemeltethető, csak tárolós. Egyrészt a szolgáltatóval kötött szerződés is tiltja, másrészt vicces lenne, ha csak akkor lenne melegvíz, ha éppen aktív a vezérelt áram.

KissGecihuszár 2018.05.05. 20:50:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, van HFH és bár ez a senkiházi kormány 4 éve azt pofázta, hogy felére csökkentik, ezt az ígéretüket SEM teljesítették! Ebből is látszik, hogy ez egy fából vaskarika ország, ahol csak mellébeszélni, hazudozni tudnak az aktuális éra felelős vezetői, mi meg -jóféle birkák módjára- csak bégetünk. Az áramszolgáltatók pedig röhögnek a markukba, mert csak beszdik ezt a dellát, amiért cserébe számos -akár frekventált településen, pl itt nálunk a Balatonnál- '60-as évekbeli, ökörhúgyozás styling faoszlopokon, 4 csigás ,csupasz vezetékes 0.4kV-os hálózattal, '60-as évekbeli,tehát még vas tokozottakban lévő szakaszoló biztosítós tokozottakkal szolgáltatnak. Tehát a HFH 1x32A felett 3600.- Ft + ÁFA / Amper. Azt neked ki mondta, hogy átfolyós villanybojlert nem lehet vezérelttel üzemeltetni?? Elárulom, hogy -mint minden ú.n. rögzített bekötésű hőtermelő villamos cuccot- lehet! Igen, valóban csak akkor lesz meleg víz, ha van vezérelt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.06. 06:43:36

@KissGecihuszár:

A politikát itt inkább hagyjuk ki.

2*32*3600=230,000 forint, ebből sokáig futja a tárolós boiler veszteségére.

OK, lehet, hogy igazad van és üzemeltethető átfolyós is vezéreltről. De akkor ha nem akarod, hogy zuhanyzás közben hirtelen jéghideg víz folyjon, akkor kell egy nappali-vezérelt átkapcsoló, amit boltban nem kapsz, neked kell megcsinálnod vagy elkészíttetned. Nem nagy kihívás, de akár félvezetőkkel, akár mágneskapcsolókkal, akár vegyesen csinálod, nem lesz olcsó - bár a HFH-hoz képes bagatell összeg. :) Plusz akkor már nem lesz rögzített bekötésű a cucc.

Abban persze tökéletesen igazad van, hogy a tárolóshoz képest takarékosabb.

KissGecihuszár 2018.05.06. 09:07:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bocsi, a politikát én most (sem) hagynám ki, mert ez egész konkrétan meg lett ígérve kb. 4 évvel ezelőtt és igen ez egy nettó lehúzó tétel, melyért -tegyük a szívünkre a kezünk- 1 méretes lófaszt kapunk, szalmaegérrel, de azt aztán full time! Én akkor tudnék egy, ennél az összegnél legább 1000.- Ft-val és mindössze 5% ÁFÁ-val megspékelt HFH-t elfogadni, ha ezért cserében azt látnám, hogy egyre&másra szűnnek meg a faoszlopos 4(+1 vagy 2 ha van közvill is) csigás, mára már vállalhatatlan borzalmak és helyettük legalább a sűrűn lakott területeken a föld alá kerülnek a kábelek,melyek egészen a kertekben elhelyezett mérő tokozottakig ott is maradnak, tehát nem az van, hogy az utcai szétosztó/csatlakozó szekrény mellett van 1-2-3 faoszlop, melyen annak tetejéig felhalad a földkábel, oszt onnét már szigetelt légkábel dzsungel halad az egyes épületekig.
Ja, igen, természetesen van ugye az ú.n. 2 konktatoros full time/vezérelt átkapcsolási lehetőség, mely persze nem tartozik a tök legális megoldások közé, bár számos helyen úgymond napi gyakorlat ilyen módon betápot adni a bojlereknek és csakis azoknak, tehát egy hőtárolós kályhát már szigorúan tilos emígyen bekötni, hiszen a vezéreltnek pont az a lényege, hogy a 3KW-nál nagyobb teljesítményű rögzített bekötésű hőtermelő berendezések csak akkor üzemeljenek, amikor jelentős tartalék keletkezik egy-egy 120kV-os alállomáshoz tartozó 10,20, 1 és 0.4kV-os hálózatokban. Számosan egyébként a dettó 3 fázisra kötött tűzhelyet is vezéreltre kötik, illetve betáp választós módon kötik be, mondván az is rögzített bekötésű, hőtermelő berendezés. Ezzel kapcsolatban kíváncsi lennék véleményekre, hogy ez most akkor így ebben a formában wadda fuck??

KissGecihuszár 2018.05.06. 09:16:13

@KissGecihuszár: Ja, bocsi; tehát KONTAKTOR, azaz kompakt méretű (kalapsínre pattintható) mágneskapcsoló, azonban ez esetben a mért főelosztó ú.n. 2 oldali betáplálású lesz, melyet szigorúan fel kell annak ajtaján az előírt szabványos matricával tüntetni, hiszen mind a kettő mérőtől jöhet egyszerre, egymástól független betáp, tehát 400-400V, ha ugye -s mérne?!- 3 fázisról beszélünk! Tehát ebben az esetben a bojlernek be kell tenni külön vezérelt és külön full time kismegszakítókat és természetesen a fázisazonosságra szigorúan figyelni kell, azaz mindkét irányból érkező betápnál L1-L2-L3 "jobbra forog". De ezt ugye az eme kötést, hálózatot de facto kivitelező villanyásznak úgyis betéve illik tudni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.06. 14:26:10

@KissGecihuszár:

"De ezt ugye az eme kötést, hálózatot de facto kivitelező villanyásznak úgyis betéve illik tudni..."

Ha ilyenben gondolkodnék, biztos nem bíznám villanyszerelőre.

A budapesti lakásban a távollétemben szerelte fel a villanyszerelő az életvédelmi relét. Nincs semmi nagyfogyasztó, a legnagyobb fogyasztó a mosógép, csak nappali áram van, a biztosíték 20A-es. És képes volt egy 100mA-es relét betenni, csak utólag vettem észre.

Beer Monster 2018.05.16. 13:27:43

A duplatartályosból mik azok a típusok, aminél a bemenő tartály köthető a vezéreltre?

hire.eu 2018.09.04. 22:00:08

@MCMLIX: Ott a pont. A gáz üzem ( átfolyós ) fele annyiba kerül mint a villany, nincs is miről beszélni. Forrázás természetesen nincs, mert az is állítható. 40 fokos elektromos bojlernél megnézném az utolsó kukaca mekkorát húzódik össze, - persze hány literes és mennyi fő ugye . . . Ha akarod reggelig használod stb. Az összes ellenérv az átfolyós ellen ostobaság és hozzá nem értés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.04. 22:23:59

@hire.eu:

"Az összes ellenérv az átfolyós ellen ostobaság és hozzá nem értés."

Csakis, és te vagy a helikopter.

hire.eu 2018.09.04. 23:35:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Józsefné vagy József! Csalódnom kellett a korábban tett, be na nem tartott ígéreted miatt:-) "A további kommentjeidet nem fogom elolvasni, persze ettől még válaszolhatsz, leszólhatsz, alázhatsz - leszarom."
A mi kis falunkban az ígéret szép szó . . . Én nem ígértem semmit, így érdeklődéssel olvastam pár igen jól sikerült hozzászólásodat. Bár az itteni, kicsit gyengére sikerült de a többi kárpótol. Sajnos vagy nem sajnos, azonos az érdeklődési körünk, így néha elő fogok fordulni, bár nem ezen a nick néven szoktam kommentelni, ez csak egy tartalék vész esetére:-) Vagy javaslom a jogász fórumok látogatását, az enyém meg az épületgépészet lenne:-) Látod? Most sem aláztalak meg:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.05. 00:52:41

@hire.eu:

Sorry, már elfelejtettelek. Nem érdekelsz annyira, hogy megjegyezzem a nickedet mint nem olvasandót. Esetleg szűrőlistára teszlek, ha holnap még emlékezni fogok rád. Pesze így is történhet baleset, mert időnként azt is kikapcsolom.

hire.eu 2018.09.05. 11:20:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért a bojleredet véletlenül se állítsd 70 C fölé, nehogy baleset legyen! Aggódom . . . : DD
süti beállítások módosítása