Megéri, nem éri meg: mennyi idő alatt térül meg a napelemünk?

2018. május 16. 11:26 - Kontent

Zöldek legyünk, de milyen áron? Örök dilemma a megújulók lakossági felhasználása kapcsán, hogy mennyire éri meg ezekbe beruházni, milyenek a megtérülési mutatók, ha napelemmel kívánjuk beborítani a tetőnket? Nem utolsó sorban azzal is tisztában kell lennünk, milyen garanciális feltételek vonatkoznak az egyes gyártók termékeire, illetve mire számíthatunk a minőség terén. A következőkben részletesen is áttekintjük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amiben Korda László, a Gépész projektmenedzsereszakértő volt segítségünkre.         

shutterstock_61884079.jpg

Először is vizsgáljuk meg, hogy mely tényezők befolyásolhatják a megtérülési mutatókat! A napelemek megtérülése a lakossági szektorban (mérettől és tetőtől függően) a rezsicsökkentés előtt 7-8 év volt, most 9-10 év. Ezt jelenleg egy dologgal lehet csökkenteni, ha lakástakarékot veszünk hozzá igénybe, ahol alapból jár a 30% állami támogatás. Más, vissza nem térítendő pályázati forrás jelenleg nem áll erre a célra rendelkezésre. Létezik még egy 0%-os lakossági energetikai pályázat, ami annyiban segít, csak 10%-nyi önrész szükséges hozzá, így minimális összegből tudjuk korszerűsíteni az otthonunkat.

A vállalati szektorban a megtérülés akár 6 év is lehet, aminek több oka is van. Itt nincs áfa, a nagyobb méret miatt olcsóbb a rendszer, több mindent le lehet írni (amortizáció, beruházási adókedvezmény). Vannak viszont akár 50-60%-os intenzitású uniós pályázatok is, így a megtérülés kijöhet akár 3-4 évből is.

A megtérülés szempontjából is nagyon fontos a megfelelő tetőfelület kiválasztása, a pontos méretezés és a minőségi anyagok használata, mert e nélkül akár a megtérülés vége előtt tönkre is mehet a rendszerünk, vagy jóval kevesebbet termelhet a napelemünk, így több évvel kitolva a megtérülést.

Mostanában divatos csak befektetésként emlegetni a napelemet, pedig ezenfelül mást is ad nekünk egy ilyen rendszer. Hiszen gondoljunk csak bele: ha valaki vesz egy mosógépet vagy egy biciklit, az hány év alatt térül meg?

Vagyis érdemes nem csak a befektetés részét vizsgálni a kérdésnek, hisz napelemet azért tesz fel az ember az otthonára, hogy kevesebb legyen a rezsije, vagy egyáltalán ne legyen, aminek köszönhetően több pénz marad a családi kasszában, így többet költhet az egészségére, az életszínvonalának növelésére, utazhat, nyaralhat, finomabbakat ehet vagy éppen félretehet a nyugdíjas éveire.

Ha viszont mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen befektetést csinálunk egy ilyen rendszerrel nem nehéz kiszámolni, hogy ha az 10 év alatt megtérül, akkor ez 10%-os éves hozamot jelent. Egyetlenegy bank sem tud olyan befektetést vagy államkötvényt ajánlani, ami garantáltan hoz ennyit egy évben: ők jó, ha a 3-4%-ot tudják garantálni.

shutterstock_678442270.jpg

Vizsgáljuk meg, hogy milyen garanciális feltételekre számíthatunk vásárláskor!

Az uniós szabványok előírják, hogy csak olyan napelemeket lehet forgalomba hozni, amelyek garantálják legalább a 10 évre 90% és 25 évre 80% teljesítmény garanciát! Ezt az európai napelemek biztosítják is, mert szigorú szabályok vonatkoznak a gyártásukra is és az uniós jogszabályokat lehet is érvényesíteni a gyártókon. Vannak jó minőségű unión kívüli napelemek is, de azok előbbiekéhez hasonló áron kerülnek forgalomba. Ezeknél viszont már nehezebb egy esetleges garanciális problémát érvényesíteni.

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal is, hogy mire ügyeljünk vásárláskor, üzemeltetéskor, hogy megőrizzük a garanciát? Először is arra, hogy (az előbbi érvelés miatt) lehetőleg európai napelemeket vegyünk. A garancia ugyanis csak akkor garancia, ha azt tudjuk is érvényesíteni.

Egy hasznos tipp: nézzük meg az interneten, hogy az adott gyártó egyáltalán létezik-e, van e gyára, honlapja.

Az sem mindegy, hogy kitől vesszük a napelemet. Az a legbiztonságosabb, ha a forgalmazó gyári képviselettel rendelkezik, mert ilyenkor közvetlenül a gyárból hozzák a modulokat, így biztos, hogy azt a márkát kapjuk, amit szeretnénk.

Vásárlás előtt tisztázzuk azt is, hogy van-e raktárkészlete a forgalmazónak, mert így az esetleges garanciális probléma gyorsabb megoldást jelent.

Kérjük ki továbbá az eladótól a származási bizonyítványt, a napelem-sorszámokat is, és ezeket csatoljuk a számlánkhoz, mert ez lesz a biztosíték a későbbi esetleges reklamációra és a garanciánkra.

Kérhetünk garanciapapírt az eladótól, amin rajta vannak a forgalmazó, a vásárló és a kivitelező adatai, a beüzemelés dátuma, a napelem-sorszámok és inverter(ek) gyári száma(i). Kérjünk magyar nyelvű használati utasítást is, ami segíti a garanciális feltételek betartását!

Évente egyszer karbantartást kell végezni a rendszeren, mert akár 10-15%-os hozamvesztést is jelenthet egy elhanyagolt installáció! A karbantartás a napelemek mosásából, az inverterek karbantartásából, a csatlakozási pontok ellenőrzéséből, ellenőrző mérésekből, esetleg hőkamerázásából áll. Egy ilyen rendszert az ember 25 évre vesz, így nem mindegy, hogy a 25 év alatt hányszor kell kifizetni a napelemet. Ha viszont odafigyelünk az előbb említett dolgokra, akkor csak egyszer kell azt megvenni.

Mára már nagyon kevés európai gyártó maradt, mert a kínai napelemekkel nem tudták felvenni a versenyt. A kínai gyártók nagyon magas állami támogatásokat kaptak, a munkaerő is jóval olcsóbb ott, így olcsóbban tudták adni a modulokat, mint amennyi az európai gyártási költség. Ezért is van, hogy a legnagyobb gyártók listájában az első tízből kilenc kínai.

 

Azt azonban tudnunk kell, hogy ez mennyiségi gyártói lista, és nem minőségi. Kínán kívül szinte mindenhol gyártanak napelemet, a nagyobb gyártók ezek közül USA, Japán, India, Dél-Korea, Tajvan, az európai országok közül pedig Spanyolország, Németország és Ausztria. Az európai gyártók közül érdemes megemlíteni a Eurener spanyol és a Kioto osztrák céget. Hazánkban is volt napelemgyártás (Szolnokon), de az is megszűnt a fent említett okok miatt.

Jelenleg Kína a világ legnagyobb napelemgyártója. Európában már lezajlott a nagy bumm, így a telepítésekben is megelőzték Európát. Most a nagy piac eltolódik a dél-amerikai, az indiai és az afrikai területekre. Az európai gyártók előnyére már kitértünk, de az összes említett szempont közül a legfontosabb a garancia és a minőség. Az ugyan igaz, hogy az európai napelemekbe is kínai cellák kerülnek, de ezek a jobb minőségűek, ezért drágábbak is. Európában a szigorúbb uniós szabványok miatt ezenfelül a gyártás is szigorúbb feltételek mellett történik.

Minden gyártónak azokat a gyártási szabványokat kell betartania elsősorban, amelyikben működnek. Ez annyiféle, ahány országban napelemet gyártanak. Ha a gyártó ezeket a napelemeket szeretné máshol is értékesíteni, akkor már azokat a szabványokat is be kell, hogy tartsa, amit utóbbiakban előírnak. Vannak továbbá a nemzetközi szabványok is, így elég sok előírás van egy napelemre, ha egy gyártó azt több kontinensen is szeretné forgalmazni. Az európai és uniós szabványok elég szigorúak, ami egyben garancia a jó minőségre.

Garancia a minőségre az is, ha azt nézzük, hogy az adott gyártó mióta működik: minél nagyobb tapasztalattal, múlttal rendelkezik, annál biztosabb a minőség!

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4913949004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2018.05.16. 13:04:59

most remekül nem tudtuk meg kivel érdemes szerződni

Kard 2018.05.16. 13:05:29

Egy nagy katyvasz az egész cikk, hogy többet "fordíthatunk egészségre" meg hasonló hülyeségek. Ennek mi a pék köze van a megtérüléshez. Ha rossz a megtérülés akkor simán félreteszed a 2M-et ami egy átlag költsége egy rendszernek és majd később elköltöd.

Közben meg ami a címben van, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem az pont nincs leírva se normálisan számokkal alátámasztva. Legalább annyit belerakhattatok volna, hogy ha X a napos órák száma és ilyen szögben esik a napelemre a fény vagy délhez képest ennyivel van elfordulva akkor mennyi lesz a megtérülés.

speedsly 2018.05.16. 13:15:36

Ez egy pr cikk, semmi érdemi tartalma nincs.
Egyébként meg, jelenleg Szlovákiából éri meg beszerezni a napelemet és igen megtérül a befektetés, de ezt nem fogom levezetni egy ilyen igénytelen cikk honlapján.

Winter is coming 2018.05.16. 13:17:22

Na ja, a napsütötte órák száma, a felhelyezés gondolom sokat számít, ezt laikusként is tudom, de a cikkben nem sok van erről.

De hogy a méretezéstől is függhet sok minden, hiszen ha többet termelek, mint amit fogyasztok, akkor milyen feltételekkel, engedélyekkel termelhetem vissza a hálózatba, ez mennyiben befolyásolhatja a megtérülést, stb. vagy ha nincs visszatermelés, akkor az a "megtakarítás" megy a levesbe, ergo nem is igazi megtakarítás.

Hiszen itt jelentkezne, hogy mennyit spórolok meg, pontosan.
Vagy a plusz energiát fordítsam a medence és a jakuzzi fűtésére, amit előbb szintén építsek meg az egészségem érdekében ? :)))

Illese123 2018.05.16. 13:25:45

Ez egy teljesen hasznavehetetlen cikk, láthatóan közgazdasági alapfogalmakkal sincs tisztában a szerző, de a kedvencem ez:
"Ha viszont mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen befektetést csinálunk egy ilyen rendszerrel nem nehéz kiszámolni, hogy ha az 10 év alatt megtérül, akkor ez 10%-os éves hozamot jelent. " JAAAAAJJJJJ. Szerzőnk arra gondol, hogy a rendszer árának 10%-át termeli áramban (ez kb. a korrekt adat egyébként.) A termelt összegből le kell vonni ugyanis az amortizációt azaz 10 év múlva mennyit ér a rendszeret. Egyszerű belátni hogy miért. Ha adsz nekem 100,000 Ft ot és én évente visszaadok 10,000-t nem tíz százalék a hozam hanem 0% hiszen a tőkéd elfogy tíz év alatt.
Egy napelemes rendszernek az inverter az a része amit várhatóan tíz év alatt ki kell cserélni. Ez a beruházási költség kb ötöde. Készítettem egy modelt Excelben és kb az jött ki belőle, hogy pénzügyi befektetésként kezelve kb 4-6% infláció feletti hozamot remélhetsz. Ez még mindíg nem OK, de nem 10.

whale 2018.05.16. 13:27:21

@speedsly: Pedig nagyon érdekelne, mert én már évek óta számolgatok, de sosem jön ki a matek. 20+ éves megtérülésre nem ruházok be...

whale 2018.05.16. 13:31:32

@Illese123: Ez is nagyon éedekelne, hogy milyen hozama van egy 20+ éves megtérülésű beruházásnak. Mert szerintem kb. 0,0%. Sőt, valójában veszteséget termel a tőkeköltség+amortizáció miatt. Még mindig nem elég olcsó ez a játék ahhoz, hogy valóban megérje pénzügyileg. Persze hobbizgatni jó, ha valakinek van pár elégetnivaló milliója...

mókusfülecske 2018.05.16. 13:56:53

@whale: azé' annyira ne írd le. Nem 7-8, de 10-12 év alatt megtérül. Viszont a magyar ember gondolkodik is, ezért jó beszerzéssel valóban nem lehetetlen az 5-6 év. Ne is kérd, nem fogom itt leírni, hogy kell ehhez csinálni, ha akarod elhiszed, ha akarod nem. Az enyém jól működik, nekem ez a fontos.

Kicknick 2018.05.16. 14:21:21

@mókusfülecske: föntebb írták az invertert, szóval azt is számold bele. A cikk meg említi az évenkénti karbantartást, az sincs ingyen. Meg aztán most sokat süt a nap, de ha jön egy-két rosszabb év a, akkor mennyivel tolódik ez?
Kicsit én ugyanígy vagyok a szigeteléssel. Mindenki azzal jön, hogy mekkora befektetés. Aztán a kiszámolóban az jön ki hogy kb 15-20 év a megtérülése. Ebből az jön le, hogy csak az csinálja meg akinek van felesleges pénze, de az meg minek?

Fánkevő Fáncsi 2018.05.16. 14:41:35

A megtérülés tényleg 10 év körüli jelenleg, ezt már több a fentivel ellentétben igényes és alapos cikk is levezette.
Ez azonban azt jelenti, hogy nem nagyon éri meg ebbe befektetni. Egyszerűen azért, mert ez a technológia viszonylag új és gyorsan változik és fejlődik és az ára is változik (lefelé). Semmi sem garantálja, hogy hogy négy év múlva egy három év megtérülésű olcsóbb mégis jobb rendszert tudsz majd venni 4+3=7, tehát máris 3 évvel megelőzted a ma megvett rendszert és még ráadásul egy 4 évvel modernebb, jobb technikád is van, ami 6 év után már nem csak hogy megtérült, hanem sok millió nyereséget is hozott.
Szóval ez az az eset amikor rábaszik az aki siet, inkább kivárni érdemes egy kicsit. Megvárni az áresést és a fejlődést.

inreallife 2018.05.16. 14:49:43

ennyit a megujulokrol:
"A hazánkban üzemelő, mintegy 329 MW beépített teljesítménnyel rendelkező szélerőművek március 2-án, a legnagyobb csúcsterhelés idején tulajdonképpen egyáltalán nem tudtak hozzájárulni a rendszer kisegítéséhez: a szélerőművek termelése a fenti ábrán csak vonalvastagságként látszik a vízszintes tengelyen. A 12.45-kor kezdődő negyedórában átlagos termelésük egészen elképesztően alacsony, nettó 7,65 MW volt, azaz a beépített teljesítmény mintegy 2%-ával álltak a villamos energiát fogyasztók rendelkezésére. A Mavir által mért napelemek termelése is egészen abszurdan alacsony, elhanyagolható értéken állt: a csúcs pillanataiban mért 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni. "

a megterules egyetlen feltetele, hogy az adott allam mennyire dotalja a rendszert. egy olyan orszagban, ahol a rendeleti kormanyzas elfogadott, mitobb a torvenyhozas buszkesege, ott 1 evre sem erdemes beruhazni, nemhogy 6-8-10-re. a napelem az ingadozasaval szetbassza az energia ellato rendszert, vagy olyan szintu rugalmatlansagot tesz bele, ami igen megdragitja az egeszet. mivel a rezsicsokkentesnek orokke kell elnie, a szent MVM sose mehet csodbe, ezert nem kerdes, hogy amint tomegesen kuldik a rendszerbe a "felesleges" napenergy-t, egy tollvonassal megszuntetik vagy a kotelezo atvetelt, vagy a garantalt arat. ez lett a veszte az e85-os uzemanyagnak is.

ha medencefutesre akarod hasznalni, arra pl tokeletes, de ott meg ki akar 1-2 milliot beleinvesztalni a rendszerbe? nem veletlenul nem terjed, csak olyan vagjon bele, akinek fontos a kornyezet, es van eleg jatekpenze, mert lehet sose terul meg.

a bacsi, aki a kepen ott a teton van azert irta a cikket, mert kurvara unatkozik, nincs eleg megrendelese a beszerelesre...

toodark 2018.05.16. 14:49:56

@Kicknick: "Ebből az jön le, hogy csak az csinálja meg akinek van felesleges pénze"

Na, én ezért választottam a 0%-os hitelt, így nem az "én" pénzemből megy, hanem a bankéból. Ennek a futamidejét be lehet állítani úgy, ahogy a megtérülést kalkuláltam, így elvileg a rendszer kifizeti magát.

Nyilván van költsége, meg egy csomó utánajárás is, cserébe nekem dolgozik az infláció, meg az energiaáremelés, valamint 12 évre előre tudom mennyi lesz a rezsi áram része.

A megtérülési idő amúgy nagyban függ attól, mekkora rendszert épít valaki. A napelemek ára ugyanis amíg a napelemek száma egyenesen arányos a teljesítménnyel, addig az inverter ára alig növekszik. Szóval amíg egy 4kWp rendszer megtérülése simán 10-12-15 év, addig egy 50kWp-nél már reális lehet az 5-6 év is.

A kiszámoló cikke jó, viszont legalább évente újra kell számolni, mert nagyon gyorsan esnek az árak. Évi 3-4% áresés simán összejön a márkásabb eszközökön is, nem csak az olcsó kínain.

Kelly és a szexi dög 2018.05.16. 15:18:17

nagyon jó dolgukban erre költenek az emberek...luxus ez, nem ráció!

morph on deer 2018.05.16. 15:29:55

Azért elég érdekes, hogy valakinek a megtérülés, amortizáció stb., azaz a jövedelmezőség a döntő szempont egy a lakóingatlanját érintő beruházásnál, úgy önmagában, holott az egyéni- avagy háztartási méretű napelemes megoldás nyilván az ingatlan értékét is növeli, és általában nem önmagában kerül eladásra.

Egyébként én egyetértek a cikk felvetésével, mely szerint: “Hiszen gondoljunk csak bele: ha valaki vesz egy mosógépet vagy egy biciklit, az hány év alatt térül meg?”

Itt teszem hozzá, hogy nálunk még él és virul egy közel húsz éves mosógép, amelyik ugyan akkoriban kábé másfélszer annyiba került mint a mezei változatok, de már maga döntötte el azt is, hogy hányszor kell öblítenie a mosott ruhát, (a PH-t méri), meg tucatnyi egyéb kényelmes programmal rendelkezett, és akár 1600RPM centrifugálást is tudott produkálni. Ja, és tökéletesen mos, akárhány fokon, és soha nem látott szerelőt.

Rövide(bbe)n: nekünk a szolgáltatás színvonala jóval többet számít, mint az, hogy milyen pénzügyi “eredményt” tudok elérni alkalmasint egy életminőséget befolyásoló beruházástól.

Az sem érdekel, hogy a mosogatógép “hány év alatt térül meg” ha egyszer végzi a dolgát és kényelmesebb vele az élet.
(Amúgy ‘Maris’ névre hallgat, bár nem kancsal.)

Tehát én ezt úgy nézem/nézném, hogy a szigetelés azon túl, hogy jobb közérzetet is jelent(het) és biztosan csökkenti a rezsit, garantáltan hozzájárul az ingatlan értékéhez, és onnantól az ingatlan értékemelkedésével együtt érdemes figyelembe venni az amortizációt, - ha ez valakit valóban annyira érdekel.
(Engem egyáltalán nem, azért így fogalmaztam)

A napelem esetében van még egy faktor: az áram ára! A napelem ugyanannyiért termel 10 év múlva is, arra meg semmilyen garancia nincs, hogy az energia ára úgy általában nem fog elszállni, különösen ami a közelkeleti helyzetet illeti.

Annak pedig bőven lehet hatása az elektromos áram árára is, és nem kifejezetten előnyös.
Ehhez képest a napfény árfolyama stabilabbnak tűnik, jelenleg mindenképpen.

morph on deer 2018.05.16. 15:37:54

@inreallife:
“ha medencefutesre akarod hasznalni, arra pl tokeletes,”

De a napkollektoros megoldás még tökéletesebb, tekintettel arra, hogy az direkt a vizet melegíti, áram nélkül, már ami a hőtermelést illeti.
A keringetéshez kell áram, azt lehet napelemmel megoldani.

okleveles naiv 2018.05.16. 17:06:12

Sehol sem említik, hogy pár hónapja az ausztrálok már sikeresen tesztelték az általáuk feltalált, nagyon vékony, hajlékony (gyakorlatilag feltekerhető) napelemeket. Nem csak szállítani és felrakni olcsóbb, de maga a gyártása (azaz a napelem ára) is.
Ha egy-két éven belül piaci gyártásba kerül - és miért ne kerülne? hiszen minden mellette szól, sőt, nyilván ez is még olcsóbb lesz, ha a kínaiak is elkezdik gyártani licensz alapján - azzal már tényleg megéri majd dolgozni, nem csak a pénzesek játéka lesz, ahogy sokan fogalmaznak.

És érdemes elgondolkozni azon is, hogy mire akarja használni a napsütést a leendő tulaj, mert nem mindegy, h napelemes rendszert építenek ki neki vlmire, v teljesen másra egy napkollektorosat.

Peetee 2018.05.16. 17:10:33

Tehát az occsóóó' napelemnek az ára alapján a megtérülési ideje 9-11év. Ha nem romlik el, ha nem kell karban tartani, ha nem megy tönkre és létezik még a cég, amelyik eladta / forgalmazta. A drága / márkás napelemnek itt lesz a forgalmazója / eladója (nagy valószínűséggel, de nem biztosan!!!) 5-10év múlva is, tehát ha szükség lenne rá; de nagy valószínűséggel nem lesz. Ezeknek a (drágább, minőségibb) termékeknek viszont az áruk alapján 15-25év a megtérülési idejük!!! Az utolsó évekre kifut a garancia (még a 20éves is), és az évek során csökkenő fajlagos teljesítményről nem is beszéltünk…meg az áram átvételi áráról; vajon az mennyi lesz 1-5-10év múlva?! Szóval ez továbbra is a felső-középosztály játszótere. Környezettudatos átlagembernek ez még mindig csak vágyálom, vagy/és túlzott kockázatot rejt magában. Nem csináljunk úgy, mintha két zsák szotyi árából meg lehetne váltani a világot...

mókusfülecske 2018.05.16. 17:22:32

@Kicknick: akkor még egyszer. Kovács József felhív öt telepítő céget, és pár nap, hét múlva a kezében lesz 5 árajánlat. Kiválasztja a számára legszimpatikusabbat, megrendeli. Feltételezzükk, hogy nem basszák át, pár hónapon belül működik a rendszere. Optimális esetben a 10-11. évben lesz nullán, utána már hasznot termel a rendszer. Ha valami nagyon szarul sül el, akkor 11 helyett 13 év lesz belőle. De ha Kovács úr gondolkodik kicsit, felkutatja a lehetőségeket, esetleg hajlandó némi szabálytalanságra is adni a fejét, akkor máris 5-6 lesz a 10-11-ből. Ez tény, kár rajta tovább értetlenkedni.
De ha elfogadjuk, hogy Kovács úr nem hajlandó trükközni, mindent szabályosan csinál, bevállalva a 10+ évet, akkor is sokkal több esze van, mint annak a sok idiótának aki minimális önerővel szalonból vesz autót, például CHF-re....vagy akár forintkamatra. Én megcsináltam, sok energiámba telt, de tavaly kb. 280ezre villanyszámlát nem kellett kifizetnem. Plusz a megmaradt kw-okat elfűtve spóroltam kb. 200m3 földgázt is. Persze, sokba van, de nem baj. Pár év múlva pluszban leszek vele.

igazi hős 2018.05.16. 17:23:11

"Ha viszont mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen befektetést csinálunk egy ilyen rendszerrel nem nehéz kiszámolni, hogy ha az 10 év alatt megtérül, akkor ez 10%-os éves hozamot jelent. Egyetlenegy bank sem tud olyan befektetést vagy államkötvényt ajánlani, ami garantáltan hoz ennyit egy évben: ők jó, ha a 3-4%-ot tudják garantálni." Almát a körtével tipikus esete: ha bankba rakom a pénzt, akkor az megvan, bármikor felhetem (ha lekötött betét, akkor elbukom az utolsó kamatot, ha állampapír, akkor minimális veszteségem van), ha viszont befektetem, akkor azonnal elbuktam valamekkora összeget (egy 2 milliós beruházás jó esetben 1 millióval növeli a ház értékét) és nem is férek hozzá egykönnyen. Ezért a napelemnek nem a bankbetét kamatával kell versenyeznie, hanem bankhitel kamatával. Ha a rezsicsökkenés kitermeli a beruházásra felvett hitel kamatát (+ biztosítás, egyebek), akkor az egy jó beruházás. Egyébként nem az, persze ettől függetlenül megcsinálhatom, ha nekem fontos, hogy több zöld áram legyen.

mókusfülecske 2018.05.16. 17:25:54

@Fánkevő Fáncsi: hleszha ezt 5-6 évvel ezelőtt írod igazad is lenne, ma már nagyon nincs szerencsére.

vinyi 2018.05.16. 18:01:08

@inreallife: Én új építésű házra terveztettem elektromos fűtéssel (+ kandalló) gáz helyett. A beruházás ára kb. egálban volt a gáz központiéval, megtérüléssel így nem nagyon számolok. Kész házra nem tudom feltenném-e...

Fánkevő Fáncsi 2018.05.16. 18:17:08

@mókusfülecske: Aztán miért mókus ? Nem 10 év a megtérülés, vagy leállt a napelemek fejlődése, vagy nem csökkennek az napelem árak ? Nem nagyon lehet érteni miről beszélsz, más nem fogja kitalálni helyetted, hogy mit akartál mondani, próbálj jobban koncentrálni.

Stupid 2018.05.16. 18:42:41

Nekem nincs, de én másképp gondolkozom. Befektetek pld. 2 milliót, a rendszer kitermeli a havi áramfogyasztásomat, havi 12-15 ezer HUF. Ha bankba rakod a pénzt, havonta kamatozik-e ennyit? Inflációval mennyit ér majd 10-15 év múlva? A rendszer még mindig termelhet. Ha ezzel fűtök, vagy rásegítek/helyettesítek átmeneti időszakban (oké, ma már ilyen szinte nincs), akkor tudnék havi 15 ezerrel számolni. Gázfogyasztásom nyilván csökken jó néhány ezerrel és nem kell fillérb@...kódni a fénnyel, légkondival. Szóval ez is megközelítése lehet annak, hogy érdemes-e a pénzt beinvesztálni. Megjegyzem, 1,3 M HUF volt a kalkulációja az áramszolgáltatónak a házamra, én kicsit emeltem elméletben. Szóval így is mehet a matek...

flashpointer2 2018.05.16. 18:54:27

@morph on deer: Aztan nezd mar meg mennyit fogyaszt az a mosogep egy mosas alkalmaval es hasonlitsd ossze egy mostanival. Van egy olyan tippem hogy az aramszamlaban mar kifizetted par uj mosogep arat.

Sajna ez van, hiaba vegezne tokeletesen a dolgat ha ketszerannyit fogyaszt nem eri meg megtartani, hosszu tavon olcsobb az uj.

mókusfülecske 2018.05.16. 18:59:16

@Fánkevő Fáncsi: mindenki érti akinek kell. Aki meg nem, az nézzen szét a saját portáján....pl. egyen kevesebb fánkot és nem zsírosodik el az elméje.

Phteven 2018.05.16. 19:23:51

Magam szereztem be mindent, magam telepítettem, magam terveztem. Egyedül az engedélyeztetéshez kellett segítség, mert nincs tervezői papírom. A 4. év végén már megtérült a beruházás úgy, hogy a falon lóg egy tartalék inverter, ha baj van csak átdugom a vezetékeket és megy tovább. Így 1/4 áron sikerült megcsinálnom. Invertert pl. Angliában vettem, mert ott töredék áron adták azt, amit itthon aranyért.

Korbács Viktor 2018.05.16. 19:52:11

@mókusfülecske: most tegyük felre, hogy arogáns, igazából nem válaszoltál arra, amit kérdezett :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:03:37

"Hiszen gondoljunk csak bele: ha valaki vesz egy mosógépet vagy egy biciklit, az hány év alatt térül meg?"

Igencsak félrevezető a kérdés, hogy azt ne mondjam, demagóg. A mosógép vagy a bicikli kényelmi eszköz, a napelem nem az. A napelem semmi kényelmi pluszt nem ad, a bicikli vagy a mosógép igen.

Ezért az összehasonlítás értelmetlen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:06:24

@Fánkevő Fáncsi:
@Korbács Viktor:

Ne is várj választ. A kommentje csak arra megy ki, hogy könyörögjenek neki a nagy titokért, amitől neki feleannyi a megtérülési idő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:08:40

@Phteven:

"Így 1/4 áron sikerült megcsinálnom"

Addig OK, hogy az invertert Angliában vetted, de a magyarországi ár 1/4-éből még a napelemek sem jönnek ki (itteni áron legalábbis).

mókusfülecske 2018.05.16. 20:26:42

@Korbács Viktor: nem voltam arrogáns (igen Viktor, ugyanis két "rr"-el írjuk), pusztán felvettem a stílust amivel megszólítottak. A kérdésre pont a szükséges választ adtam.

mókusfülecske 2018.05.16. 20:34:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Leírtam a véleményem. Ami annyi, hogy ha valaki mindent hivatalosan, magánemberként csináltat, akkor a cikkíró által említett megtérülési időszak helyett szerencsés esetben 10-11, kevésbé szerencsés esetben (pl. inverter hiba) 13-14 évvel kell számolni. Élelmes és kevésbé törvénytisztelő polgárként, esetleg külföldi forrásokat is igénybe véve, kitartó és relatíve sok energiát beletéve össze lehet rakni úgy a rendszert, hogy 5-6 év alatt megtérül. Bármilyen hihetetlen,nem loptam hozzá egy csavart sem a szomszéd háztetőről, csak használtam az eszem. Használd te is inkább, könyörgés helyett.

Korbács Viktor 2018.05.16. 20:37:19

@mókusfülecske: aztírta a jóember, hogy pár év múlva jobb lehet a megtérülés, amiben igaza is lehet, mer tényleg egyre olcsóbb a napelem, mégha a kétes kimenetelű nyomtatott elemeket nem is vesszük figyelembe.
de lehet, olyan roszsz a szövegértésem, mint a hejesirásom

mókusfülecske 2018.05.16. 20:43:21

Lehet, hogy így van. De az a trend, ami a napelemek árcsökkenésére volt jellemző, az kb. 1 éve megállt. Cserébe drágul a minőségi tartószerkezet (tehát a minőségi, mert a gagyi az nem, de legalább van belőle bőven). Most az áram ára is állandó, de lehet pár év múlva drágul.....szóval ezekkel a jövőre alapozó feltételezésekkel nekem mindig bajom volt. Mi van ha elveszik a szaldós mérést például? Borul minden számítás, az én 6 évemből is lesz rögtön 10+ év.... A nyomtatott fóliát meg ahogy mondod, egyenlőre hagyjuk szerintem......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:46:41

@mókusfülecske:

"Használd te is inkább, könyörgés helyett."

Galambom, én egy szóval sem kérdeztem tőled a "titkodat", pláne nem könyörögtem neked.

mókusfülecske 2018.05.16. 20:52:07

Látom túlbecsültelek. Ne haragudj, nem tehetsz róla....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:54:17

@Korbács Viktor:

"mégha a kétes kimenetelű nyomtatott elemeket nem is vesszük figyelembe."

Már évek óta rendszeresen fel-felbukkannak hírek olcsó, felfesthető vagy pl. ablakra fóliaként felhelyezhető napelemekről. Ezekből mindeddig egyszer sem lett piaci áru, vagy ha mégis, megbukott - és nem véletlenül. Az áruk ui. rendszerint nem annyival alacsonyabb, amennyivel rosszabb a hatásfokuk. De az is óriási hátrány, hogy egy falra vagy ablakra felrakott napelemre nagyon nem ideális szögben esik a napsütés, márpedig ez tovább rontja a gyakorlatban elérhető hatásfokot. Na és az élettartamuk meg sem közelíti a ma elterjedt "hagyományos" napelemek 25+ éves élettartamát.

Másik oldalról a jobb hatásfokú napelemek ára jelenleg (még?) nincs arányban a jobb hatásfokkal.

További szempont, hogy a gyártók igen kis nyereségrátával dolgoznak, ezért sok időbe telik, amíg a mai gyártósorok megtérülnek. Addig meg egyetlen gyártó sem fog áttérni új, vélhetően még drágább technológiára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 20:56:36

@mókusfülecske:

Nem haragszom, hiszen te sem tehetsz arról, hogy tévesen vitaképes embernek gondoltalak.

mókusfülecske 2018.05.16. 21:02:54

Ugyan, ne nevettesd ki magad. Ennyi volt a korábbi hozzászólásod: "Ne is várj választ. A kommentje csak arra megy ki, hogy könyörögjenek neki a nagy titokért, amitől neki feleannyi a megtérülési idő." Irigy, kötekedő faék vagy, önálló gondolat nélkül. Hát ez van, minden nem sikerülhet., de fel a fejjel, vannak nálad még ostobábbak is.....végeztem veled, nekem ehhez sem kedvem, sem időm. Jó éjt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 21:30:50

@mókusfülecske:

"vannak nálad még ostobábbak is"

Vannak ám, itt vagy pl. mindjárt te...

Phteven 2018.05.16. 21:36:15

Emlékeztek, pár éve körbejárta a hazai sajtót a cserépre integrált napelem. Valahogy azóta sem láttam gyakorlatban, kíváncsi vagyok, hogy hol halt el a projekt.

dundler 2018.05.16. 21:56:44

@Kard: Teljesen igazad van. Ez egy nagy butaság. Az egész cikk egy félművelt ember fércműve. Kamatnak/jövedelemnek veszi a azt, hogy visszakapom 10 év alatt a saját pénzemet. Szeretnék ezzel az emberrel üzletelni. Kérek tőle 10.000.000 forintot és megígérem, hogy 5 év alatt visszaadom neki. Ez neki 20 %-os jövedelem , nekem meg ugyebár hatalmas veszteség!! :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.16. 22:34:12

@Phteven:

Legutóbb kb. egy-másfél éve olvastam róla, meglepő módon a Tesla neve alatt, ha jól emlékszem.

A kímúlás okaira csak tippelhetek, de nem nehéz.

1) Az ár irreálisan magas volt.
2) A sok-sok bontható kontaktus az egyes cserepek között valószínűleg nem javította az üzembiztonságot.
3) A fólia egy része a cserép ívelt felületén helyezkedett el - bár pl. a Tesláé végig sík volt -, emiatt nem volt egyenletes az egész elem megvilágítása. Ezt úgy marketingelték, hogy bármilyen szögből érje is a nap, termelni fog a cserép. :) A szomorú valóságban azonban ez veszteséget okoz.

A csapos közbeszól 2018.05.16. 22:53:29

Valaki elárulná, hogy az inverternek miért 5-6 év a várható élettartalma? Tán nem alul van méretezve?

zokogjatok 2018.05.16. 23:39:44

"Hiszen gondoljunk csak bele: ha valaki vesz egy mosógépet vagy egy biciklit, az hány év alatt térül meg?"

Ki lehet számolni, fogod az órabéred, és kiszámolod hogy mennyi időt nyersz azzal, hogy nem kézzel mosol.

Biciklinél a gyaloglás helyetti sebességeddel nyert időt számolhatod, de ott van némi játéktér, hiszen az valamennyire élvezetes is, tehát hibrid időnyerő/szórakozási/mozgási forma.

zokogjatok 2018.05.16. 23:41:35

"Vagyis érdemes nem csak a befektetés részét vizsgálni a kérdésnek,"

majd

" hisz napelemet azért tesz fel az ember az otthonára, hogy kevesebb legyen a rezsije, vagy egyáltalán ne legyen, aminek köszönhetően több pénz marad a családi kasszában, így többet költhet az egészségére, az életszínvonalának növelésére, utazhat, nyaralhat, finomabbakat ehet vagy éppen félretehet a nyugdíjas éveire."

tehát ne befektetési szempontból tekintsünk rá, de azért igen :D

zokogjatok 2018.05.16. 23:45:12

@morph on deer: "A napelem esetében van még egy faktor: az áram ára! A napelem ugyanannyiért termel 10 év múlva is, arra meg semmilyen garancia nincs, hogy az energia ára úgy általában nem fog elszállni, különösen ami a közelkeleti helyzetet illeti. "

Érdekes ezt itt milyen jól be tudod látni, amikor meg Paksról van szó, akkor mennyire nem.

zokogjatok 2018.05.16. 23:48:48

@Stupid: "Befektetek pld. 2 milliót, a rendszer kitermeli a havi áramfogyasztásomat, havi 12-15 ezer HUF. Ha bankba rakod a pénzt, havonta kamatozik-e ennyit? "

Ha a bankba rakod a pénzed, azt ki is veheted pár év múlva vagy amikor akarod, ember! Amit meg befektettél azt nem! Almát a körtével hasonlítasz össze :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 00:06:15

@dundler:

Ha korrektek akarunk lenni, akkor azért azt is hozzá kell tenni, hogy a rendszer a megtérülés után még min. 10 évig termelni fog. Vagyis nem egészen arról van szó, amit írsz, tény viszont, hogy az értékvesztése igen nagy és egy eladás esetén nem érvényesíthető az árban.

Tegyük fel, hogy egy 2.5 milliós beruházás kivált évi 200 ezres villanyszámlát. Az áramár évi 3%-kal nő, a napelem termeléscsökkenése évi 0.5%, a piacon elérhető biztos hozam 8%.

Az egyik esetben a pénzedet befekteted, a hozamból fizeted a villanyszámlát, és a tőkéhez nyúlsz, ha a hozam nem elég. Ekkor a 20. év végére elfogy a tőkéd, miközben kifizettél belőle és a hozamából 5.37 millió forintnyi villanyszámlát.

A másik esetben napelemet szereltetsz fel. A 22. év végére a rendszered - az évi 0.5%-os termeléscsökkenést figyelembe véve - megtakarított neked 5.72 millió forint villanyszámlát, de közben jó eséllyel ekkorra már kétszer cseréltél invertert. Ezeknek a 10 ill. 20 év múlva várható ára megjósolhatatlan, de talán nem tévedünk nagyot ill. nem okoz nagy hibát, ha azt mondjuk, hogy ekkorra hozta be az árát. Innentől ingyen termeli neked az áramot a hátralévő élettartama alatt.

A paraméterek - áramár növekedése, elérhető hozam, termeléscsökkenés - változtathatók. Ha pl. 4 éves LTP-vel 10% hozamot érsz el, akkor a 30 év végére fogy el a pénzed, és csak a 33. év végére hozza be az árát a napelem, már ha működik addig. :)

A fentiek alapján mindenki döntse el, mi éri meg jobban.

dundler 2018.05.17. 06:39:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor abban egyetértünk, hogy az első 20 évben sok hasznom a dologból nem lesz!? A napelem értéke szerintem már 10. év után 0 lesz, tekintettel a technológia gyors fejlődésére. Ez egy olyan technológia mint a számítógép. Gyorsan fog avulni és a 20 év gyakorlatilag kezelhetetlen. Ennek tudatában MA NEM ÉRI MEG, NAGYON NEM ÉRI MEG, de érdemes figyelni a piacot mert tényleg ez lehet a jövő!! Ja, az ajánlatomat tartom bárki felé!!!! :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 09:04:39

@dundler:

"A napelem értéke szerintem már 10. év után 0 lesz"

Az erkölcsi avulás miatt biztos így van, de nem is látom sok értelmét a napelem értékével számolgatni, mert egy felszerelt rendszer eleve forgalomképtelen. Ezért számoltam csak az általa megtermelt áram árával, levonva a karbantartás körülbelüli költségét.

Amint láttad, a megtérülést úgy számoltam, hogy akkorra térül meg a napelem ára, amikorra a karbantartási költségek levonásával annyi áramszámlát takarított meg, amennyi villanyszámlát banki vagy értékpapíros befektetés esetén a pénzed elfogyásáig kifizetsz. Ez kvára nem az a számítsi mód, ahogyan a napelem-forgalmazók etetik a reménybeli vevőket, de azt hiszem, sokkal reálisabb.

Kard 2018.05.17. 09:47:56

@Kicknick: Azért a szigetelés nem csak befektetés és szerintem ha újat építesz akkor egy átlag 10 cm-es szigetelés megtérülése jóval 10 év alatt van.
Emellett jelentős kényelmi funkció is. Haveromnak van egy háza amit 14 év épített és nem rakott rá szigetelést. Az egyik dolog, hogy 18 fok mellett is 70e-es fűtés számlája van télen a 120 m2-es házra de folyamatosan azt érzed, hogy valahonnan "jön" a hideg.

Kard 2018.05.17. 09:56:30

@dundler: Ez azért változó, mert attól függ mekkora rendszer installálsz. Minél nagyobb annál kisebb az 1kw-ra jutó költség. A kicsiknek biztos hosszabb a megtérülése mint a nagyobbaknak. Nagyobb villanyszámlát meg mondjuk úgy tudsz "elérni", hogy plugin-hibrid autót vásárolsz.

fancy27 2018.05.17. 10:19:50

@Kard: Igen, a napelem megtérülését javítandó, eletromos autót kell venni :-)

Kard 2018.05.17. 11:09:36

@fancy27: Nem plugin-hibridet kell venni, mert megéri ha agglomerációban laksz és bejársz. Főleg cégautó esetén (nincs cégautó adó 22e per hó, nincs vagyonszerzési illeték, ingyenes parkolás, jelentősen olcsóbb ingázás villany miatt). Ennek folyományaként meg nagyobb villanyszámlát napelemmel fedni le.

Kicknick 2018.05.17. 13:29:25

@Kard: a hidegben igazad van, húz a fal, de nekünk pl csak az északi oldalon. Az alatt van egy eléggé nyitott pince is, szóval az is közrejátszik. A többinél viszont nem érezni.
Nekem a 10 év nem jön ki. Haverodnak mondjuk első körben ablakot kellene cserélnie, mi megtettük, mert mikor vettük a házat ocsmány állapotban volt minden. Így kb 120m2-re egyszer fizettünk 65 ezret , de a január pl 50ezer alatt volt átlag 21-22 fokon - ja, az asszony otthon egész télen.
A szigetelésre kaptunk egy millió körüli ajánlatot. Ahhoz, hogy ez visszajöjjön 10 év alatt ahhoz kéne évi 100 ruppó megtakarítás, hét hónapra leosztva havi 15 ruppó. Na az átlagban kb 30%, tekintve hogy kevesebb mint 350ezerből megvolt a szezon.
Ehhez képest mindenhol azt olvasom, hogy jó ha 10%-al kevesebb lesz a fűtésszámla a szigetelés után.
Na ezért nem jön ki a matek és ugyanez a bajom a napelemmel is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.17. 19:19:05

@Kicknick:

"mindenhol azt olvasom, hogy jó ha 10%-al kevesebb lesz a fűtésszámla a szigetelés után."

Ez igen nagy mértékben függ a ház eredeti állapotától. Aztán meg a padlásfödém szigetelése elég olcsón (a legolcsóbban) megoldható, és máris szép megtakarítást hoz. Persze nincs sok értelme csak egy helyen szigetelni.

Kard 2018.05.17. 21:23:57

@Kicknick: Nem tudom mekkora házad van és milyen falad de itt egy kalkulátor:
www.pannonmuhely.hu/energetika/hoszigeteles-kalkulator.php
Egy sima 38-as fal 0.41-es U értékkel bír míg ha erre ráteszel 10cm szigetelés (ami nem olyan nagy) akkor 0.19 lesz. 15 centivel meg 0.15 ami majdnem a harmada. Tehát a falakon keresztül "elszökő" meleg/hideg több mint a felét simán meg tudod fogni. Ahogy előttem írták a födémre meg csak rá kell gurítani valamilyen gyapotot és kész is. Egy gépész ki tudná pontosan számolni ismerve az ablakok paramétereit, hogy mekkora lenne a megtakarítás.

Visszatérve a haverra. Az egy új ház volt és az akkor átlagos két rétegű ablakokat raktak be. A falnál meg valszeg a födémnél szökik ott el a hő.

Kard 2018.05.17. 21:27:08

@Kicknick: "Az alatt van egy eléggé nyitott pince is, szóval az is közrejátszik. A többinél viszont nem érezni." - azt is lehet szigetelni. Pont emiatt nekem a garázsom mennyezetén meg a tárolóval érintkező falán is van szigetelés.
süti beállítások módosítása