A vízkő miatt sok háztartási gép pénzfalóvá válhat, a megoldás azonban nem bonyolult

2018. szeptember 13. 09:17 - Kontent

Utánajártunk, milyen háztartási vízkezelési módok közül választhatunk

Bizonyára sokak számára ismerős a következő helyzet: nagy erőkkel vetjük be magunkat a fürdőszobába, hogy fényesre sikáljuk a helyiséget, majd miután elégedetten hátradőlünk a fotelben, valaki bemegy, kezet mos… és máris foltos minden a vízkőtől. Ez a magyar háztartásokban is nap mint nap megtörténhet, ugyanis hazánkban többnyire kemény víz kerül az otthonokba. Ennek mértéke természetesen eltérő, és nem is az esztétika csorbulása a legnagyobb gond vele. Ahogyan ugyanis a szanitereken akár percek alatt foltot hagyhat, úgy az évek során jelentős lerakódást képezhet a háztartási berendezésekben. Ennek eredményeképpen pedig a vártnál korábban szabadíthatja meg a családi kasszát nem várt összegektől. A BWT vízkezelő vállalattól abban kértünk segítséget, hogyan előzhetjük meg, hogy a spórolt pénzt szervizre vagy akár néhány évente új háztartási berendezésekre költsük.

shutterstock_704659135.jpg

A nagymamától megtanulhattuk, hogy a háztartási gépekben keletkező vízkő ellen az ecet a megoldás, manapság pedig számtalan kemikália közül választhatunk, hogy megóvjuk a berendezéseket. Ezek azonban csak átmenetileg képesek javítani a helyzeten, mindössze tüneti kezelést nyújtanak, ráadásul sokan ódzkodnak is az erős vegyszerek használatától. A jelenség különösen igaz azokban a háztartásokban, ahol nagyon kemény a víz. Ezt mi magunk is tesztelhetjük, amihez igényelhetünk ingyenes vízkeménység mérő tesztert. A mosógép közismert példa vízkövesedésre hajlamos berendezésre. A kezeletlen, kemény vízből kiválhatnak a vízkőért felelős ásványi anyagok, amelyek lerakódnak a fűtőszálon és a mozgó alkatrészeken. A vízkő hőszigetel, ezért ugyanazon teljesítményhez több energiát igényel a gép, így többletenergiát használ fel. Hasonló, ha nem súlyosabb a helyzet a bojler, illetve a kazán esetében, ahol a magas vízhőmérséklet miatt ugyanez a folyamat megy végbe, ráadásul a leváló darabok el is tömíthetik a fűtési rendszerben előforduló szelepeket, ami miatt hamar szerelőt kell hívni.

shutterstock_171457133.jpg

Ez ellen akkor tudunk hatékonyan fellépni a BWT szerint, ha az otthon vízrendszerének kialakításakor ragaszkodunk a központi vízlágyító beépítéséhez. Ennek ára nem terheli meg jobban a pénztárcát, mint egy nagyobb háztartási gép, minimális karbantartást igényel, hosszú távon viszont sok pénzt megspórolhat nekünk. A vízlágyító ugyanis képes kivonni az összes olyan ásványi anyagot a csapvízből, ami vízkövet képez, így amit nélküle szervizre vagy új berendezések vásárlására költenénk, félrerakhatjuk a nyaralásra. Ráadásul, ha lágy víz kerül a fürdőszobába, akkor a fürdésnél is élvezhetjük a lágy víz nyújtotta kényeztetést! Kedvenc ruháinkat is kímélhetjük vele, mert vízlágyító berendezéssel a textilszálakban se rakódik ki vízkő, az anyag megőrizheti természetes puhaságát és eredeti színét, nem beszélve arról, hogy a szokásosnál akár fele annyi mosószer is elegendő a heti mosáshoz.

A legjobb pedig: nem kell annyit sikálni ahhoz, hogy minden ragyogjon a fürdőszobában.

Amikor azonban csak felfrissülés céljából fogyasztjuk a vizet, akkor a vízkő másodlagos szempont. Elsődleges viszont az, hogy jó ízű, mindenféle lebegő anyagoktól mentes vizet ihassunk. Noha fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon mindenhol kiváló minőségű víz kerül az otthonokba, ha azonban az elöregedett csőrendszeren keresztül jut be a konyhába, akkor sokat romolhat az ízélmény. A BWT szakértői azt javasolják, ha elégedetlenek vagyunk a csapvíz minőségével, fontoljuk meg a vízszűrő beépítését, ami persze nem zárja ki a vízlágyító rendszer használatát sem.

shutterstock_559757440.jpg

A vízszűrő képes kivonni a lebegő-*, illetve az íz- és illatrontó anyagot (például klór), hogy mindig zamatos, friss vizet fogyaszthassunk. A BWT folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetően az ilyen jellegű készülékekből többféle változat áll rendelkezésre, az egyszerű vízszűrő kancsótól a rejtett, konyhapult alá beszerelhető változatig.

Utóbbi konyhai vízszűrő ráadásul kapható a BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő patronjával is, ami magnéziummal gazdagítja** a csapvizet. Ez nem csak a magnézium közismerten jótékony élettani hatásai miatt hasznos, hanem a kávéfőzés során is. A kávés szakma számára régóta ismert, hogy a magnézium segíthet előcsalogatni a kávé rejtett íz- és illattartalékait, és így még harmonikusabb ízvilág érhető el.

Mivel minden otthon más, és elsősorban a család adott élethelyzete határozza meg, milyen vízkezelő megoldás az ideális, a berendezés kiválasztásához tanácsos szakember segítséget kérni. Ezt könnyen megtehetjük a vizelmeny.bwtviz.hu weboldalon, ahol bővebben olvashatunk a vállalat által nyújtott komplex vízkezelő megoldásokról, és térképes keresővel megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi BWT-szakembert.

 __________

*  Függ a lebegőanyag szemcseméretétől
** A hozzáadott magnézium mennyisége függ a csapvíz vízkeménységétől

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3014232611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2018.09.13. 11:20:13

Szólni kéne az indexeseknek, hogy ne írjanak hülyeségekeket a címlapi ajánlóba. Egyébként korrekt cikk.

BéLóg 2018.09.13. 12:22:45

@Medgar: Meg a k...rvanagy X-et is ki kéne tenni a "szakcikk" végére. :-)

nagya21 2018.09.13. 16:45:06

Reklámtartalom reklámtartalom, semmi érdemleges infó.

Pic 2018.09.13. 17:55:38

Megint egy PR cikk, ami alá kötelező lenne rakni egy X-et.

Ráadásul a szokásos hibákkal. Például, hogy az ÉGVILÁGON semmit nem tudunk meg a vízkötelenítésről.

Én pl csak kb egy éve találtam fel a spanyolviaszt amikor panaszkodtam kollégáknak, hogy a konyhai teavíz forraló/melegítő aljához nehéz hozzáférni, mire egy kolléganő nevetve mondta, hogy vegyek egy üveg citromlét, öntsek a vízforraló aljára annyit ameddig vízköves és forraljam fel, aztán mire felforralom le is jött a vízkő, de ha nem akkor hagyjam úgy éjaszkára és utána forraljam fel.

Jéééé... különösebb trükközés nélkül működik. Erről ennyit.

Egyébként ezek a kommersz vízlágyítók egyrészt nem olcsók, másrészt csinálnak napi 10-20-30 liter lágyvizet.
Márpedig ha mosni, PLÁNE fürödni is akarsz lágyvízzel, akkor 100-200 liter is kellhet naponta.

Az meg nem 10 ezer, de nem is 100 ezer forintos beruházás hanem kicsit több.

Arcade Macho 2018.09.13. 20:20:13

ez a kep TOKELETES!!!
a motor se ment szinte semmit, hiszen semmi dzsuva nincsen az ekszijtarcsa tarton, de a futoszal mar tokre el van hasznalva

BéLóg 2018.09.16. 13:31:50

Hogy is van a viccben?

A mosógépemet kalgónnal (sic!) használom és tíz éve működik!
Én meg nem használom és a MEGTAKARÍTOTT pénzből tíz év alatt három új mosógépet vettem és még nyaralni is el tudtunk menni minden évben...
süti beállítások módosítása