WC-kérdés

2018. szeptember 10. 10:30 - Kontent

Ahová a király is gyalog jár… házunk, lakásunk nélkülözhetetlen eleme a vécé, amely örvendetes módon magán viseli a civilizáció fejlődésének nyomait – így már itt is a kényelem és a higiénia vette át a főszerepet. Kis vécé-körképünkben most áttekintjük, hogy mit kell tudnunk e szemérmesen kezelt, de mindenki által használt berendezésről!

shutterstock_570524965.jpg

 Az angolvécét, ahogy a nevében is szerepel, az angolok találták fel még a 16. században, és már I. Erzsébet is nagy rajongója volt a szerkezetnek. Az igazi sikert azonban a 19. század hozta meg a vízöblítéses vécének, amikor széles körben elterjedt a használata.

Ma már jelentős mértékben elterjedt a világban, ugyanakkor vannak földrészek, országok, ahol még mindig komoly higiéniai problémákat jelent a vízöblítéses vécék hiánya. Gondoljunk csak a jelenleg Indiában zajló vécéprogramra, amelynek kiemelt célja az ország vécével való ellátottságának drasztikus növelése.

shutterstock_1134018752.jpg

A vécék még mindig hagyományosan porcelánból készülnek, és alapvetően a köznyelvben „csészének” hívott részből állnak. Kivétel ez alól az ún. monoblokk vécé, ahol a tartály a falon kívül helyezkedik el, és az is kerámiából van. A porcelán „csészén” kívül szorosan kapcsolódik a vécéhez a vécéülőke és az öblítőtartály, amelyek ma már nagyon sokfélék lehetnek.

A tartályok közül hazánkban a legelterjedtebb a lábonálló vécékhez szerelt műanyag tartály, illetve a fali vécék terjedésével egyre népszerűbbek a falba épített tartályok is.

shutterstock_484834222.jpg

Vécéülőkét ma már nem csak a dizájn alapján választanak a vásárlók, hanem a funkciók is szerepet játszanak a döntésben. A lecsapódás-mentesség és a takarítást megkönnyítő megoldás, amellyel az ülőke kipattintható a zsanérból, egyre elterjedtebbnek számítanak.

A vécéket alapvetően két szempont szerint csoportosítjuk: egyrészt az öblítés módja szerint lehetnek mély- vagy laposöblítésűek, másrészt lehetnek alsó vagy hátsó kifolyásúak. A laposöblítésűt hívják a köznyelvben „tálcásnak”, míg a mélyöblítésűt „csobbanósnak”. Hazánkban az elmúlt évtizedekben elsősorban a lapos változat terjedt el, de Európa más országaiban inkább a mély változatot kedvelik.

A kifolyás pedig a beépítési lehetőségek miatt fontos, hogy a szennyvíz a padlón vagy a falon keresztül távozik.

További csoportosítási lehetőség a típus szerinti, amely szerint lehet lábon álló és a fali mellett a monoblokk vécé.

Hazánkban még mindig leginkább a lábonálló vécék, és azok közül is a laposöblítésű vécék a legjellemzőbbek. Bár egyre inkább elterjednek a fali vécék, amelyek közül már a mélyöblítésű vécék szerepelnek a gyártók kínálatában, illetve az elmúlt években rohamos léptekkel törtek előre az ún. nyitott gyűrűs megoldások, amelyek a víztakarékosság mellett a higiéniára is nagy hangsúlyt fektetnek.

wc_2.jpg

Fotó: Alföldi kerámia

A működésnél alapvetően két dologra kell figyelnünk. Egyrészt a vízellátásra az öblítéshez, amely, ahogy már írtuk, lehet falon kívül és belül, illetve itt is számos víztakarékos megoldás létezik. Másrészt a megfelelő szennyvízelvezetésre.

A kerámiagyártók a vécészabvány szerinti 3/6 literes öblítését tesztelik. Sok esetben azonban azzal találkoznak, hogy a „nem öblít rendesen a vécé ” – e probléma mögött azonban nem a kerámia hibája van, hanem a nem megfelelő szennyvízcső (ejtés, átmérő …) kialakítás.

A vécék terén a luxust a dizájn, a víztakarékosság és ma már az ülőkébe épített „okos” megoldások jelentik. A legnagyobb gyártók számos dizájnerrel alkotják meg a legújabb modelljeiket, amelyeknél ma már nem ritka a megszokottól merőben eltérő forma.

wcoblites_1.jpg

Fotó: Alföldi kerámia

A vízzel való takarékoskodás ma már a hétköznapok része, így ez a téma a vécékben is megjelenik. Az európai szabványok szerint egy vécének max. 3/6 liter vízzel kell öblítenie, a gyártók azonban folyamatosan azon dolgoznak, hogy ezt akár 2/4 literre is csökkentsék. Az okos vécék pedig az ülőkébe épített funkciókon keresztül számos kényelmi megoldást kínálnak.

A bidé használata hazánkban nem túlzottan elterjedt, aminek főleg a helyhiány az oka. Higiéniai szempontból azonban akár a hölgyek, akár az urak számára nagyon hasznos megoldásról van szó. A távol-keleti, főleg a japán piacon, a helyszűke miatt kifejlesztették az ún. bidéfunkciós vécéülőkéket. Ezek ma már szinte „okos” vécékké fejlődtek, amelyek a bidéfunkció mellett számos kényelmi megoldást is kínálnak, népszerűségük pedig folyamatosan növekszik Európában és hazánkban is.

A kerámia esetében leginkább gyártási eredetű hibákról beszélhetünk (pl. hajszálrepedés), amelyekre a gyártók hosszabb-rövidebb garanciát vállalnak. Amire érdemes figyelni, az a szakszerű, megfelelő szakember által való beépítés, amely sok későbbi bosszúságtól kímélhet meg bennünket.

Másrészt érdemes a gyártók által javasolt tisztítási, ápolási útmutatók szerint rendszeresen takarítani a porcelánfelületet – mindez főleg igaz az útmutatókban leírtak betartása a speciális, tisztítást könnyítő mázfelületek esetében.

Cikkünk összeállításában a Villeroy & Boch Magyarország Kft. volt a segítségünkre.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614213863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brlv24 2018.09.10. 15:04:57

És akkor most mi a mondanivaló?

Csaba121 2018.09.10. 15:24:05

Ebből csak az nem derül ki, hogy végül is milyen vécét vegyünk, csak A..földi legyen,
ez tehát egy porcelángyár hirdetése...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 16:21:30

"az elmúlt években rohamos léptekkel törtek előre az ún. nyitott gyűrűs megoldások, amelyek a víztakarékosság mellett a higiéniára is nagy hangsúlyt fektetnek."

A nyitott gyűrűs megoldások, na persze. Azért legalább leírhatta volna, mik azok.

élhetetlen 2018.09.10. 16:44:29

„A bidé használata hazánkban nem túlzottan elterjedt, aminek főleg a helyhiány az oka”. Nem a helyhiány. Ismeret hiány. Te is megemlíted az 50-150 eft (vagy a csillagos ég) áru, bidés ülőkét, de vannak családok, ahol ez nem fér bele. De meg sem említed a kézi bidét, (vékony vízsugarat adó kis zuhanyfej szerűség, nem veri szét a vizet), ami a funkcióját ellátja. Igen, kell egy hidegvizes kiállás (nem kellemetlen, nem kell meleg víz), egy falon kívüli csővel is elvihető a wc mellé, ez egyszeri költség, és nem eget rengető, egy gégecső, és egy fej, ami már három ezerért is van. www.bidet-shower.eu/hu/zuhanyrozsak.php . A helyigénye meg 5-6 cm a faltól. Annyira nincs benn a köztudatban, hogy a proktológusnak lefényképeztem az enyémet, mert még csak nem is hallott róla, a nedves törlőt ajánlotta, amire egy életen keresztül költeni kell. Ennyit a helyhiányról és a reklámokról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 18:03:49

@élhetetlen:

Nekem bőven megfelel, hogy a fürdőkád szélére ülök és ott a meleg víz a zuhanyból. Bocsika, ha te hideg vízzel mosod ki magad, akkor úgy kell neked.

élhetetlen 2018.09.10. 19:05:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mi van? Nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzám? De azért válaszolok, mondom, csak válaszolok, nincs párbeszéd. Igen, nem vagyunk egyformák. Nekem nem fér bele, hogy egy helyiségben legyen a kád, és a wc, és, ha valaki fürdik, akkor várakozzak, és az sem, hogy a fürdő embertől fél méterre sz.rjak. Ergo át kéne mennem egyik helyiségből a másikba. Te csak billegj a kád szélén, engem nem zavar, az sem, ha közben újra le kellett vetkőznöd, de az sem, ha annyira úrinő vagy, hogy minden családtagodnak van külön fürdőszobája wc-vel. Nem érdekel. Egyetlen dolog érdekel, hogy képes vagy-e megállni, hogy nem szólsz hozzám.

kasu 2018.09.10. 19:31:38

@élhetetlen: A nedves törlő egyszerű, olcsó (egy életen át is), de főképp az a baj, hogy nincs kultúrája a bide használatának és nincs a régebbi építésekben lehetőség megoldani, vagy nagyon nehézkes. Nem is tud az emberek nagy része a lehetőségről se, és amúgy meg nem intimmosakodnak (meg sokan amúgy sem. Bár ők nem olvasnak itt semmit úgysem.)
Amúgy a kétvécés lakás teória is lehetne téma, a fürdővel közös wc lehetne max. a második megoldás, de semmiképp nem az egyetlen, hacsak nem egymaga él valaki:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 19:49:35

@élhetetlen:

"az sem, hogy a fürdő embertől fél méterre sz.rjak"

Látom, sanyarú gyerekkorod volt, a putritokban nyilván még folyóvíz sem volt. 8-an aludtatok egy ágyban, ez egyben megmagyarázza azt is, miként kerülhetettt a DNS-edbe a kutyátok genetikai anyaga...

"Egyetlen dolog érdekel, hogy képes vagy-e megállni, hogy nem szólsz hozzám."

Tényleg ezt ígértem neked? Affene, én már el is felejtettem, veled együtt. Felelőtlenül tettem az ígéretet, hiszen nem vagy számomra olyan fontos, hogy veled kapcsolatban bármit megjegyezzek, beleértve a nickedet is.

élhetetlen 2018.09.10. 19:54:32

@kasu: Erről próbáltam írni, hogy a nagyon olcsó, és használható eszközt nem ismerik az emberek. (Én is Egyiptomban találkoztam vele). A másik, természetesen nem ismerek minden régi építésű házat, én egy kb. 80 évesben lakom, de a feljövő vezetékről le lehetett egy kis hegesztéssel ágaztatni. És ez a kulcsmondat. „Nem is tud az emberek nagy része a lehetőségről se”. Mondom, még a proktológus sem hallott róla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 19:57:19

@kasu:

"A nedves törlő egyszerű, olcsó"

És max. a reklámokban higiénikus. Ott használható, ahol nincs lehetőség intim mosakodásra, pl. utazáskor. Ne mondja nekem senki, hogy egy nedves papírral olyan tisztára lehet törlni a bőrfelületet, amilyen tisztára szappannal meg lehet mosni.

élhetetlen 2018.09.10. 20:09:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na, megint kitört belőled az úrinő. Hiába, ebben a korban már nem változol. Hogy is van? Ha én nem sz.rok a kádban fürdő embertől fél méterre, de te igen, esetleg a seggedet is akkor mosod, mikor van valaki a kádban, mert sietsz, ebből az következik, hogy én nőttem fel putriban, tömegben, nem te? Jajjjjj…
És igen, én egy felejthető, normális ember vagyok, nem ilyen arrogáns p.csa, mint te, ez tény. A stílusod igazán egyéni. Legyél büszke magadra. Na, én befejeztem. További jó fröcsögést, és mocskolódást!

kasu 2018.09.10. 20:45:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
nagyon vicces a téma, meg hogy a seggünkről beszélünk, de belekeverik a picsát is, persze a nedves nem folyóvíz+ szappan. De legalább... és addig, amíg zuhanyhoz nem jut valaki. Tehát nem zuhany helyett, hanem mellett.
Maradjunk annál, hogy arra válaszoltam érdemben, nem ismerik az intim zuhanyt (de az intim mosakodást sem!) és igen meglepó a proktológus orvos "tapasztalata" is a szakirányú témában... Mondjuk nem is kéne szakírányú orvosnak lenni, hogy vki tudjon erről. Végül is nekem egy orvos azt mondta, hogy bárhol egy pohárnyi vízzel is meg lehet mosakodni "ott" és ez a helyes, a követendő. És ez igaz is. Mindegy a márvány bide, a zuhany v a kád szélén egyensúlyozás: a seggünk a fontos!
Azért most ne gyere, hogy 2 pohárnyival jobb:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 21:37:14

@élhetetlen:

Ma chérie, kettőnk közül te vagy az úrinő, vagy még inkább a sznob, aki a szarik és picsa szavakat is csak kipontozva írja le. :DD

"Na, én befejeztem."

Kár volt elkezdened. Ha nem hívod fel a figyelmemet arra, hogy neked (!) válaszoltam, hanem egyszerűen csak ignorálsz, nem is keveredtünk volna most szóváltásba. Csak ugye te végképp nem bírtad megállni...

Az én 92 évemmel már nem csoda, ha kihagy az emlékezetem. Te bizonyára sokkal fiatalabb vagy nálam, légy te az okosabb kettőnk közül és ha véletlenül írok neked, jusson eszedbe, hogy nem kötelező válaszolni.

"További jó fröcsögést, és mocskolódást!"

Neked is jó éjszakát kívánok. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.10. 21:38:21

@kasu:

"Azért most ne gyere, hogy 2 pohárnyival jobb:-)2

OK, pedig hát... :P

brlv24 2018.09.11. 11:42:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ne mondja nekem senki, hogy egy nedves papírral olyan tisztára lehet törlni a bőrfelületet"

Pedig de. Kisgyerekemnek ilyennel töröljük, és meglepően jól tisztít.

Privateer 2018.09.11. 16:26:15

Ebayen rendeltem 3000 forintért egy bidé adaptert. Le vettem a meglévő wc deszkát, betettem a cuccot, majd ment vissza az ülőke. Nem egy toto meg ilyen csoda okos bidé, de célnak megfelel, és sokkal tisztább is az ember tőle.
WC papírral sosem törlöd ki úgy ahogy szeretnéd.

www.ebay.com/itm/Bathroom-Toilet-Bidet-Fresh-Water-Spray-Seat-Attachment-Non-Electric-Shattaf-Kit/292265347103
süti beállítások módosítása