Átmeneti fűtési megoldások

2019. január 14. 10:38 - Kontent

Átmeneti fűtési megoldásokra több esetben is szükség lehet. Ilyen például építkezés/átalakítás idején, mikor még nem áll rendelkezésre a végleges fűtési rendszer, mert nem tart ott a beruházás, de télen is haladni kellene a belső munkálatokkal. Ilyen esetben általában az elektromos árammal való fűtés a legegyszerűbb megoldás.

shutterstock_757101148.jpg

Az elektromos áram fűtéssé való átalakításához több készülék is a rendelkezésünkre állhat. Ilyen lehet pl. a klíma, mivel ezeknek szinte mindegyike tud fűteni is. Azonban belső munkák során gyakran keletkezik jelentős mértékű por. Ezt a klíma – mivel ventilátoros egységgel dolgozik – nagyon fel tudja kavarni, ami nem túl kellemes. Ráadásul ez a por a készülékbe is belemegy, ami akár a klíma meghibásodásához is vezethet, ezért nem ez a legjobb megoldás.

Ettől jobb megoldás lehet, ha elektromos fűtőtestet használunk, amely nem csinál huzatot. Mivel ezek a készülékek általában 1-2 kW teljesítményűek, nagyobb tereket nem, vagy csak alacsony hőmérsékletre tudnak felfűteni. Alkalmasak kisebb helyiségek befűtésére, hőn tartására. Az olajradiátorok előnye, hogy mobilak, bárhol elhelyezhetők, csak egy elektromos dugalj kell hozzájuk. Ezzel szemben az elektromos fűtőtestek általában fixen falra szereltek, bár ezek is kaphatók kiegészítő lábbal, ami mobilissá teszi őket.

joo1527839910.jpg

Átmeneti fűtésre szükség lehet még például olyan hétvégi házakba, amelyek nincsenek folyamatosan használva a nyári szezont leszámítva. Ezeknek az épületeknek a fűtését gyakran nehéz megoldani pl. gáz központi fűtéssel, vagy nem gazdaságos annak kialakítása, a magas bekerülési költségek miatt. Ha például a fűtési szezonban csak néhány napot vagy hétvégét töltünk el a házban, nem célszerű vizes fűtési rendszer kiépítése, mert azt fagyvédelmi okokból télen üríteni kell, vagy fagyállóval kell feltölteni. Ilyen esetben jó megoldásnak tűnik a nyáron kellemes hűvöset adó klíma, ami télen ki tudja fűteni a nyaralót.

De tökéletes megoldás egy-egy elektromos konvektor is, amelyekkel gyorsan kellemes hőmérsékletűre fűthetjük a szükséges helyiségeket. A legmegfelelőbb termék erre például a Gépész Holding által forgalmazott Atlantic elektromos fűtőtestek valamelyike. Ha gazdaságos, de ugyanakkor gyors felfűtést szeretnénk elérni a szobában,  de csak akkor mikor bent tartózkodunk, akkor erre a legkiválóbb megoldás az Atlantic Eco+boost funkcióval ellátott készülékei.

Az Eco+boost technológiának köszönhetően a készülékben lévő szenzor figyeli, hogy tartózkodik-e valaki a helyiségben. Ha nincs ott senki, takarékos üzemmódba kapcsol, ellenben mikor újra belép valaki a szobába, igyekszik mielőbb a beállított hőfokra fűteni a helyiséget.

Fontos tanács: Mielőtt elektromos fűtést létesítünk, mindenképp fontos szakemberrel megvizsgáltatni az épület elektromos hálózatát és annak kapacitását, hogy el bírja-e látni a készülékeket.

Hétvégi házakban praktikus lehet még a fatüzelésű kályha, kandalló is. Ennek nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan befűt akár nagyobb tereket is.

shutterstock_1264502809.jpg

Természetesen beruházási költsége jelentősebb, mint néhány elektromos konvektoré – kandalló, megfelelő keresztmetszetű kémény, stb. – de felülmúlhatatlan érzés nézni a lobogó tüzet. Persze azért azt sem felejtsük el, hogy ez a berendezés csak addig ad meleget, amíg ég benne a tűz, vagyis folyamatosan pakoljuk rá a tűzifát… Ráadásul rendszeresen kell takarítani is, a hamut ki kell üríteni és a kéményt is ki kell kormolni.  

A posztot a Gépész támogatta 

13 komment
Címkék: gépész futes

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6214547480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szepikutya 2019.01.14. 17:02:22

Vagyunk páran a nagyvilágban, akik klímával fűtjük a lakásunkat. Mert gazdaságosabb, mint a fa és a gáz. De ilyent, hogy a portól megáll a klíma, nem hallottam. A munkahelyem mellett kamionszerelő műhely van, az épület 60 évesnél is idősebb, a város szélén igencsak poros szántóföld mellett van. Télen-nyáron megy a klíma, de az évi 2X-i alapos karbantartás megtörténik és nem áll meg a történet. Ahhoz már szerintem magtárban kellene a klímának mennie, hogy egy szezon alatt elromoljon.

A tisztán tartott magánlakásban meg pláne nem helytálló.

SaGa 2019.01.14. 18:03:26

Ezen kívül, míg az elektromos konvektor pont annyi (vagy a veszteség miatt inkább kevesebb, de a különbség elhanyagolható) hőenergiát ad le, amennyi elektromos energiát betáplálsz, egy inverteres klíma minimum a dupláját, de jó körülmények között a megfelelő típus akár a négyszeresét is. Persze nagy hidegben ez is közelít az 1:1-hez, de a modern klímák ezt már csak valahol -8-10 fokos külső hőmérséklet alatt érik el, fölötte egyértelmű az előnyük a sima fűtőszálas villanyfűtéshez képest. Még a mostanában divatos infrához is, mert az se ad le többet, mint amit beviszel, csak másképp. Annyi por meg, hogy egy klímának baja legyen tőle, legfeljebb egy asztalos műhelyben vagy egy malomban van, nem egy normál életre alkalmas helyiségben.

mildi 2019.01.14. 18:16:58

libi dóri,
melegetítőnaciban, pólóban, kapucnis pulcsiban üldögélek a gép előtt...zokni nélkül...eccerűen nem szeretek zoknit hordani

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.14. 18:26:16

A blog nem klímát árul hanem villanyzabálófűtést, persze, hogy lehúzza a klímát és dicséri a villanyzabálót

Clodovicus S. Carolus 2019.01.14. 18:38:52

Nálunk egy pocsékul rakott cserépkályha van, ami ott is füstöl, ahol nem kéne. Helyette villanyradiátorral fűtünk, kiegészítve gázpalackos hordozható nyárral. Átlag 22 fok - szerintem- elegendő.
Van egy klíma is a falon, de az istennek se sikerült rájönnöm, hogyan fűt, pedig több funkciója is van. Majd egyszer biztosan rálelek egy olyan emberre, aki ért is hozzá, mert eddig csak kóklerekre akadtam.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.14. 18:43:53

@ClownPepito: a villanyradiátor és a palackos gáz kb a létező két legdrágább fütési mód. Szvsz érdemes lenne előkeresni annak a légkondinak a juzermanuálját...

carrot cake 2019.01.14. 19:22:42

Elmű is fizet jutalékot ?
"Remek" PR cikk. PAKSOT nekünk , ha lehet még kettőt !
Egyértelmúen egy inverteres hűtő-fűtő klima a nyerő.
De természetesen előtte amit lehet le kellene szigetelni hogy ne menjen el a meleg.

bati67 2019.01.14. 21:47:59

@ClownPepito: Ha több funkciós a klímád, akkor van a távkapcsolón egy "MODE" gomb. Ezt kellene addig nyomkodni, ameddig a hópihe (=hűtés) helyett napocska (=fűtés) látszik! Ezután nyomd fel a hőmérsékletet ameddig csak lehet és VÁRJ 2-3 PERCET, mert először a falon kívüli egység kezd el dolgozni és csak később kezdi el bent fújni a meleget! A klíma nem azonnal fűt, mint egy hajszárító...

Amúgy nekünk is van egy szuper -gázégőfejes- cserépkályhánk: az az igazi!!! :-)

Clodovicus S. Carolus 2019.01.16. 15:08:41

@Viszlát és kösz a halakat: Hát ja, ez így elég drága. A cserépkályha szuper lenne, ha füstölt kolbász szeretnék lenni. Sajnos nem mi rakattuk, más mester meg nem nyúl hozzá.

Clodovicus S. Carolus 2019.01.16. 15:13:34

@bati67: Ezen a légkondin a Suntec Wellness felirat áll, de a gugli keresményei nem passzolnak a valósághoz. Ez egy közel a plafonhoz falra szerelt masina, s valóban a távirányítójával szerettem volna működésre bírni, de bármelyik funkcióját is választom (fűtés, párátlanítás, levegőcsere, hűtés) tökugyanazt teszi. Szerintem ezt az előző lakó guberálta valahonnan. Szerintem majd nyáron, a legnagyobb forróságban meleget fúj be.

Gázégős cserépkályha? Azt sírom én vissza! Imádtam!

bati67 2019.01.16. 22:02:48

@ClownPepito: Akkor marad a végső megoldás: szerelőt kell hívni... (pld. van benne elég gáz?)

tomi2020 2021.07.11. 12:36:03

Szerintem eleve célszerű kialakítani egy megfelelő padlófűtés rendszert. Nincs semmi gond az elektromos fűtéssel, hisz most már eleve olyan kicsi az épület energiavesztesége, hogy gyakorlatilag mindegy, mivel üzemel. Viszont a komfort és a könnyű használat már nem elhanyagolható szempont. Egy alacsony beruházási költségű infra padlófűtés napelemmel kombinálva, akár még nulla rezsit is eredményezhet. Itt a kedvencem: www.futofolia.hu/padlofutes/
süti beállítások módosítása