Csaptelep mustra

2018. július 30. 13:01 - Kontent

Talán nem tűnik kritikus kérdésnek egy építkezés vagy lakásfelújítás során, ugyanakkor gondoljunk csak bele: egy csaptelep a lakásnak gyakorlatilag folyamatosan használt eleme, amelynél a kényelmi és minőségi szempontoknak való maradéktalan megfelelés egyaránt elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ezek a mindennapokban használt elemek betölthessék szerepüket. Cikkünkben egyaránt tanácsot adunk ahhoz, hogy már a vásárlás során megalapozott döntést hozhassunk a lakás e fontos tartozékainak kiválasztásában, és a lehető leghosszabb élettartammal, problémamentesen használhassuk azokat. Mindezekben Varga Borbála, a KLUDI marketingvezetője volt segítségünkre.

shutterstock_435494488.jpg

„Először érdemes azt tisztázni, mitől jó egy csaptelep!” – hívja fel a figyelmünket Varga Borbála. „Alapvetően elvárható, hogy a gyártója vagy annak képviselete közvetlenül elérhető legyen, lehetővé téve az első kézből származó termékinformáció beszerzését és az egyszerű garanciális ügyintézést. Emellett fontos, hogy rendelkezzen teljesítménynyilatkozattal, ami egyfajta, minőségre vonatkozó vállalás is. Ezeket azért fontos számításba venni, mert a csaptelep – bár fontos, hogy esztétikai szempontból is megfelelő legyen – alapvetően egy műszaki termék, amelynek „óramű pontossággal” kell működnie hosszú éveken keresztül. Egy harmadik tényező, ami nem kevésbé fontos az előzőeknél (sőt!): a csaptelep „kapuőr” a magas nyomású vízhálózat és az otthonunk között!”

Akár konyhai, akár fürdőszobai csaptelepről beszélünk, alaptípusnak a kétgombos kivitelt tekinthetjük. Szerencsére ma már jóval elterjedtebb a víz- és energiatakarékosabb egykaros típus, és már családi otthonokban is egyre népszerűbbek a szenzoros vezérlésű termékek. Érdemes megemlíteni a fürdőszobai csaptelepek esetében a termosztátos funkcióval szerelt zuhany-, illetve kádtöltő- és zuhanycsapokat, amelyek a precíz vízhőfok-beállításnak köszönhetően még víz- és energiatakarékosabbak, miközben növelik a használati komfortot és védelmet nyújtanak a véletlen forrázástól.

1.jpg

1.Kép: Napjainkban a legelterjedtebb típus az egykaros vezérlésű csaptelep. A képen: KLUDI PURE&SOLID

Ahogyan a felsorolás is mutatja, a fejlődés elsősorban a minél precízebb vízhőfok-beállításra koncentrál. Ennek hozadéka, hogy ahogyan csökkent a kívánt hőmérséklet elérésére fordított idő, kevesebb vizet folyatunk el feleslegesen, illetve kevesebb felesleges meleg vizet kell előállítani, amivel csökken a villamosenergia- vagy gázfogyasztás.

„Ezenkívül a csaptelepek piacán ma már számtalan, speciális funkciójú terméket találhatunk, hiszen a fürdőszoba ma már inkább relaxációs zóna, a konyha pedig a kreativitás egyik színtere. Így olyan termékekre van szükség, amelyek ezeket az igényeket kiszolgálják” – elemzi a Kludi marketingvezetője. „Ilyen a nyomógombos vezérlésű zuhanycsap, a kádperembe süllyeszthető kézizuhany; illetve az elfektethető csaptestű (így ablak elé szerelhető), vagy a zuhanyfunkcióval ellátott, kihúzható kifolyós konyhai csaptelep.”

2.jpg

  1. Kép: Háziasszonyok és hobbiszakácsok kedvence a kihúzható, zuhanyfunkciós kifolyójú konyhai csaptelep. A képen: KLUDI TRENDO

Alapvetően egy háztartásban egy mosogató, egy mosdó, és egy kádtöltő- és zuhany (vagy csak zuhany) csaptelepre van szükség. Innentől csak az igények és lehetőségek szabnak határt annak, hogy milyen típusokat és kivitelt választunk.

Ha például van vendégfürdő, oda érdemes könnyen kezelhető – például nyomógombos – zuhany-csaptelepet választani. A kisgyermekek által használt fürdőszobában ajánlott a forrázás elleni védelemmel ellátott termosztátos csaptelep, de ha akár esztétikai, akár helytakarékossági okokból szükséges, választhatunk falsík alatti szerelésű csaptelepet a zuhanyzóba, de akár a kádhoz is.

3.jpg

  1. Kép: A nyomógombos vezérlésű csaptelep használata rendkívül egyszerű. A képen: KLUDI PUSH

„Napjainkban korábban nem látott mértékben fontos a csaptelepek dizájnja – éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy megbízható gyártó kínálatából válasszunk, ugyanis sok esetben a különleges, extravagáns megjelenés a funkció és minőség kárára mehet” – véli Varga Borbála. „Általánosságban kijelenthető, hogy a pultra ültetett mosdótálak népszerűségével gyakori választássá vált a magasított kifolyós és az oldalkaros mosdócsaptelep. A zuhanykabinokban hódít a falsík alatti csaptelep és komplex, fejzuhanyt is magába foglaló zuhanyrendszerrel. A konyhában dizájn és funkció egyformán dominál: a kihúzható kifolyós típusok most a legkelendőbbek.”

4.jpg

  1. Kép: Az egyik aktuális fürdőszobai trend a pultra ültetett mosdótál magasított csapteleppel. A képen: KLUDI BALANCE WHITE

A korábban említett, működtetésre vonatkozó lehetőségek közül jelenleg a szenzoros kivitel az egyik legkülönlegesebb – ilyen mosdócsap fali kivitelben is elérhető. Szintén extrának számít a térben elhelyezett kádhoz illő szabadon álló kádtöltő- és zuhanycsap, amelyet egy, a padló burkolata alá szerelt egység lát el.

A zuhanykabinban is kialakítható exkluzív rendszer: egy oldalzuhanyokat és kétfunkciós fejzuhanyt is magába foglaló rendszer szintén nagyon különleges – látvány és élmény szempontjából egyaránt.

Ezeken kívül természetesen számtalan más, különleges funkció elérhető, nem beszélve a különböző felületekről, hiszen több termékcsalád elérhető a hagyományos krómtól eltérő felülettel – egy szokatlan felületű csaptelep pedig mindenképpen egyedi megjelenést ad.

5.jpg

  1. Kép: Egy komplex zuhanyrendszer wellness-oázissá változtatja az otthoni fürdőszobát. A képen: KLUDI termékek

Napjainkban jellemző, hogy a vásárlás a boltban (szakkereskedésben) kezdődik, és az interneten fejeződik be: az érdeklődő végigjárja a boltokat, hogy élőben megnézhesse a megvásárolni kívánt terméket, majd végül az internetről megrendeli a legolcsóbb webshopból. „Ennek ideális esetben éppen fordítva kellene történnie: nagy vonalakban tájékozódni a trendekről, formákról, funkciókról az interneten, majd egy megbízható értékesítési ponton kikérni az értékesítő szakember segítségét – hiszen előfordulhat, hogy hiába tetszik egy adott termék, vagy gondoljuk alkalmasnak, sajnos kiderülhet, hogy műszaki okokból nem megfelelő választás” – emeli ki ….. „Ilyenkor az értékesítő azonnal tud ajánlani alternatívát, felmérheti az igényeket és lehetőségeket, amelyek alapján segít kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Sok esetben még szakembert is tud ajánlani a beszereléshez.”

Ha a boltban állva megtetszik egy termék, érdemes kézbe venni – a súly sok mindet elárulhat, hiszen a minőségi termékekben általában „van anyag”, azok nehezebbek az egyszerűbb kivitelű vagy silányabb minőségű termékeknél. Ugyanakkor ma, amikor mindenki zsebében ott lapul az okostelefon, érdemes rákeresni a gyártóra: jellemzően elmondható, hogy az EU-ban gyártott (nem csak ott összeszerelt!) termékek minősége megfelel az elvárásoknak – amit a weboldalán megtekinthető, minőséget igazoltó dokumentumokkal, közöttük magyarországi teljesítménynyilatkozattal támaszt alá.

Kivételek persze akadnak, de általánosságban elmondható, hogy az ismert (és nem hírhedt!) márkák neve nem véletlenül cseng ismerősen. Az európai gyártású termékeknek van okunk megelőlegezni a bizalmat, míg a távol-keleti eredetű, sosem hallott márkanevek esetében érdemes körültekintően eljárni. „A dobozon található, európai származásról szóló felirat, gyártói elérhetőség, magyar nyelvű termékmegnevezés mindenképpen biztató, valamint a korábban említett súlytényező is árulkodó jel!” – hívja fel a figyelmünket Varga Borbála.

Amennyiben hagyományos, falon kívüli kialakítású kádtöltő- és zuhanycsapról, zuhany, vagy mosdócsaptelepről beszélünk, a megfelelő szerszámokkal elvégzett szakszerű beépítésen túl nincs szükség komolyabb előkészületre.

Ezzel szemben a különlegesebb termékek, például falsík alatti csaptelepek esetében a beszerelést jóval megelőzve, már a tervezési fázisban számításba kell venni a rendelkezésre álló víznyomást, a tervezett vízvételi helyek elrendezését, illetve szenzoros csaptelep esetében az áramellátásról is gondoskodni kell, amennyiben nem elemes kivitel mellett döntöttünk.

Magyarországon jellemzően kemény a víz, ami hatással van a csaptelepek (alkatrészeinek) élettartamára. Sok gyártó emiatt garanciális feltételként megszabja a vízszűrő beszerelését – ha nincs ilyen berendezésünk, vagy nem is szeretnénk beszerezni, feltétlenül keressünk olyan csaptelep-gyártót, akinél ez a kikötés nem szerepel!

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres, kíméletes tisztítás megnöveli a csaptelepek élettartamát. A legalkalmasabb a citromsav, vagy ecetsav tartalmú, nem maró hatású tisztítószer, ami anélkül távolítja el a vízkövet, hogy a csaptest felületét, vagy az alkatrészeket roncsolná. A karbantartási rutin részként érdemes időnként lecsavarni a perlátort, és tisztítószerbe áztatni a teljes körű vízkő-eltávolítás érdekében.

A többéves használat után előfordulhat, hogy szivárogni kezd a víz a csaptest és a kar találkozásánál. Ennek a jelenségnek tipikus oka a tömítések és/vagy a kartus elöregedése. Ezek olcsón beszerezhető alkatrészek, melyek cseréjével a csaptelep még hosszú évekig teljesíthet szolgálatot.

A csaptelepek tisztításáról, a perlátor-, illetve a kartuscseréről hasznos videókat talál a KLUDI Youtube oldalán!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7814132989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ménár Atya 2018.07.30. 16:35:33

A Kludi havi promóciós hírlevelét olvashatták :D
süti beállítások módosítása